Politici en hun seksuele escapades: zeven seksaffaires

19 december 2013Leestijd: 2 minuten

Wat politici doen in hun vrije tijd, moeten ze zelf weten zou je denken, maar niets is minder waar. Ze moeten zich vaak verantwoorden voor hun seksuele escapades in hun eigen tijd.

Of burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht daadwerkelijk buitenechtelijke seks heeft gehad, is niet duidelijk. Maar dat maakt in feite niets uit: Hoes moest zich verantwoorden voor de gemeenteraad.

Seksschandalen komen veelvuldig voor in binnen- en buitenland. Wij zetten enkele bekende schandalen op een rij.

Silvio Berlusconi

De oud-premier van Italië kan op deze lijst natuurlijk niet ontbreken. Dat hij van vrouwen houdt, staat buiten kijf maar zijn liefde voor jonge vrouwen bracht hem in de problemen. Berlusconi zou de minderjarige escort Ruby hebben uitgenodigd voor een van zijn bunga bunga-feestjes.

Ook zou Berlusconi seks hebben gehad met de jonge vrouw. Hij werd veroordeeld, maar hoeft zijn straf vooralsnog niet uit te zitten.

Wassenaar

De affaire in Wassenaar verdient de naam seksrel eigenlijk niet. Het gaat om oud-wethouder Henk de Greef die seksueel getinte opmerkingen zou hebben gemaakt tegenover een raadslid. Onderzoek kon niet vaststellen dat hij de opmerking daadwerkelijk heeft gemaakt. Toch kregen de betrokkenen in totaal 151.000 euro schadevergoeding.

Rob Oudkerk

Oudkerk was Tweede Kamerlid en wethouder in Amsterdam. Hij moest in 2004 opstappen nadat bekend was geworden dat hij prostituees aan de Amsterdamse Theemsweg bezocht. Hij wist dat in deze tippelzone illegalen, minderjarigen, drugsverslaafden en slachtoffers van vrouwenhandel werkte.

Anthony Weiner

Weiner zat in het Amerikaanse Congres, maar moest opstappen nadat hij intieme foto’s van zichzelf verspreidde via Twitter. De politicus ontkende in eerste instantie dat hij de foto’s had gestuurd, maar na twee weken bekende hij. Zijn vrouw was tijdens de affaire zwanger en heeft haar man vergeven.

Dominique Strauss-Kahn

Deze voormalig topman van het IMF kwam in de problemen toen een kamermeisje uit New York beweerde dat zij door ‘DSK’ was verkracht. De zaak werd geseponeerd, omdat de verklaringen van de vrouw niet consistent waren. Intussen werd hij in Frankrijk door andere vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en van prostitutie.

Ruud Lubbers

Deze CDA’er werd er in 2004 van beschuldigd een VN-medewerkster bij haar achterste te hebben gegrepen. Hij mocht zijn baan bij de VN in eerste instantie houden, maar na een rapport in 2005 waarin Lubbers werd beschuldigd van seksuele intimidatie en machtsmisbruik stapte hij op.

Eliot Spitzer

De gouverneur van New York moest in 2008 opstappen, omdat hij diverse keren contact had met callgirl Ashley Alexandra Dupré. Hij zou de vrouw in zes maand liefst 15.000 dollar hebben betaald. De Republikein koos na flinke druk vanuit zijn partij eieren voor zijn geld en stapte op.