Gemeente Wassenaar betaalt betrokkenen ‘seksrel’

16 december 2013Leestijd: 1 minuut

De gemeente Wassenaar is tot een schikking gekomen met een wethouder en drie raadsleden die betrokken waren bij een affaire over seksuele intimidatie. In totaal betaalt de gemeente anderhalve ton.

Met de betaling is de zaak voor de gemeente afgesloten. De Wassenaarse ‘seksrel‘ zorgde voor opschudding in de plaatselijke politiek. Drie raadsleden beschuldigden toenmalig VVD-wethouder Henk de Greef ervan dat hij seksueel getinte opmerkingen zou hebben gemaakt tegenover raadslid Mary-Jo van der Velde van Wat Wassenaar Wil (WWW).

Smaad

Eerder deed het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzoek naar de opmerkingen van De Greef. BING concludeerde dat het ‘onwaarschijnlijk’ is dat De Greef de opmerkingen heeft gemaakt.

Maar daarmee was de kous niet af: de wethouder legde na de presentatie van het BING-rapport een geëmotioneerde verklaring af waarin hij zei met zijn gezin ‘door een hel te zijn gegaan’. Hij deed na het verschijnen van dit rapport aangifte tegen Van der Velde en twee andere raadsleden vanwege smaad.

Van der Velde bleef bij haar verhaal en zei als ‘paria’ behandeld te zijn sinds zij naar de partij WWW overstapte.

Streep onder de zaak

Met de regeling is een streep onder de zaak gezet en zien alle partijen af van gerechtelijke stappen, zegt een woordvoerder van Wassenaar.

Van de 151.000 euro gaat in totaal 120.000 euro naar de drie raadsleden voor juridische bijstand, een schadevergoeding wegens verlies aan arbeidsvermogen, reputatieschade en smartengeld. De Greef krijgt 31.000 euro voor procedurekosten.