stijl

Taalamuses: 126 woorden van het goede leven

02 oktober 2013

Wat is de herkomst van worden als divan, roadster, lingerie en keuken eigenlijk? En waarom gebruiken wij in het Nederlands juist deze begrippen?

In het boek Taalamuses geeft René van Rijckevorsel, plaatsvervangend hoofdredacteur van Elsevier en hoofdredacteur van Elsevier Juist, antwoord op deze vragen.

Cosmetica

Van Rijckevorsel verzorgt sinds 2001 de taalrubriek voor Elsevier STIJL, voorheen Elsevier Thema, en ontleedt in die rubriek alledaagse begrippen uit de wereld van onder meer mannen- en vrouwenmode, wonen, luxe, en andere onderwerpen die in STIJL aan bod komen.

In de meeste bijdragen van is de achterliggende gedachte: waarom gebruiken wij in het Nederlands juist dit begrip? Zo komt u te weten waarom smeermiddeltjes de verzamelnaam cosmetica hebben en waarom mode eigenlijk mode heet.

Het boek Taalamuses telt 155 pagina’s en kost 14,95 euro.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.