John de Greef

Tom Ford vloekt fenomenaal sexy

07 september 2017

De New York Fashion Week begon met de Tom Ford-show. Zijn collectie voor zomer 2018 was een ode aan de glamour van de jaren negentig en het grote succes van de Amerikaanse ontwerper in zijn tijd bij modehuis Gucci. John de Greef bericht vanuit New York. 

 

Met de uitnodiging voor de Tom Ford-show werd Fords nieuwste eau de parfum meegestuurd. Een geur met een naam die decente media nauwelijks durven te herhalen, maar die naar waarheid, Fucking Fabulous heet. Ik kan wel netjes fxxxxng tikken, maar dat is evengoed laf. Een zwoel-kruidig luchtje in een mooie fles, dat vooral opvallend is door de gewaagde naam. Typisch Ford, die in zijn tijd als dé ontwerper van Gucci al eens de controversiële geur Rush uitbracht, (onderbewust?) vernoemd naar een populair merk seksdrug.

In de herhaling

CatWalkPictures

De modecollectie gepresenteerd op een beige tapijt in een geheel roze zaal schreeuwde ook: seks! En glitter en vooral jaren negentig. Veel déjà-vu uit Tom Fords gloriejaren bij het Italiaanse modehuis Gucci dat Ford toen subliem van de ondergang redde.

Breedgeschouderde, maar elegante jasjes, ruime broeken die van de heupen afgleden en zicht gaven op de hoog opgesneden onderzijde van badpakken en letterlijk schitterende tuniekjurkjes die van voren net niet toonden waar de lange modelbenen elkaar ontmoetten, maar vanachter een beetje blote bil lieten zien. Armen onder ingesnoerde, sensuele avondjurken gingen soms juist weer schuil onder pailletten.


Samen  met enkele smokings waarmee Ford stevig, maar fraai naar ontwerper Yves Saint Laurent knipoogde,was de hele zomercollectie vooral een herhaling van zetten die Ford al zo’n twintig jaar geleden had getoond. Maar wonderbaarlijk genoeg maakte juist dat een fabulous indruk. Niks vreemd, niets gezocht, vooral bekend terrein en toch indrukwekkend sensueel.

Tom Ford, spring-summer 2018
New York, CatWalkPictures

Glimmend en gespierd

Ford op zijn best. De man, inmiddels ook gelauwerd filmregisseur, is een fenomeen, ook al moet hij dat kracht bijzetten met minder mooie, maar inmiddels wel zeer ingeburgerde termen om zijn nieuwe geur te verkopen. Zijn uitgesproken gevoel voor esthetiek staat ver af van alles wat neigt naar avant-garde of underground, maar brengt ondanks alle bekende gladde, glimmende en gestroomlijnde effecten toch een eigentijdse spanning.

Ford voegde daar nog wat gespierde aspecten aan toe. Direct na de show, waarmee hij weer aansloot in het bekende oude modeshowsysteem, waren de gasten welkom in een roze spiegelzaal met mooie sportjongens, slechts gekleed in een sportbroekje, die drank en hapjes serveerden. Je kunt Ford niet van seksisme beschuldigen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.