Stelling van de dag

‘KLM mag weigeren wie het wil’

06 december 2019

De KLM weigerde vorig jaar de Armeense kinderen Lili en Howick naar Armenië te vervoeren nadat de rechter had besloten dat zij moesten worden uitgezet.

De luchtvaartmaatschappij bevestigt dat vrijdag aan RTL Nieuws na berichtgeving van De Telegraaf.

Lees ook de column van Gertjan van Schoonhoven: Morele verontwaardiging over Howick en Lili is goedkoop en eenzijdig

De KLM wil niet in details treden over de redenen, maar zegt in een schriftelijke reactie dat ‘we vóór elke uitzetting onze eigen risicoanalyse doen en daar worden meerdere veiligheidsaspecten in gewogen’. ‘Deze analyse heeft destijds geresulteerd in het annuleren van de tickets van de Armeense kinderen in kwestie.’

Alternatieve vlucht van buitenlandse maatschappij

De rechtbank in Amsterdam besloot op 7 september 2018 dat de kinderen moesten worden uitgezet. Hun advocaat had een noodprocedure aangespannen om uitzetting op het laatste moment tegen te houden. Hij voerde tevergeefs aan dat de moeder in Armenië niet in staat zou zijn voor de kinderen te zorgen.

KLM liet die avond weten aan de Dienst Terugkeer en Vertrek dat het de vliegtickets van de kinderen zou annuleren en niet zou meewerken aan het vertrek, blijkt uit het rapport ‘Het vertrekproces van de Armeense kinderen’ van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De kinderen zouden daarom op 8 september 2018 meereizen met een alternatieve vlucht van een buitenlandse vliegtuigmaatschappij.

Tien jaar traineren en procederen

Lili en Howick kwamen in 2008 met hun moeder Armina Hambartsjumian naar Nederland. Ze gaf bewust verkeerde namen op van zichzelf en haar kinderen om opsporing en uitzetting te voorkomen. Ook zei ze dat ze uit buurland Azerbeidzjan kwam in plaats van uit Armenië.

In 2009 kregen zij te horen dat ze geen verblijfsvergunning zouden krijgen. Maar Hambartsjumian bleef jaren procederen om de uitzetting te vertragen. Zij werd in 2017 alsnog uitgezet en liet haar kinderen onderduiken om te voorkomen dat zij ook naar Armenië moesten.

Van uitzetting kwam het uiteindelijk nooit. Toen de kinderen op 8 september 2019 wegliepen van hun opvangadres, besloot toenmalig staatssecretaris van Asiel Mark Harbers (VVD) dat ze toch in Nederland mochten blijven wegens ‘actuele ontwikkelingen in de zaak’.

Wat vindt u? Is KLM in Nederland vrij om de bedrijfsvoering te voeren zoals zij dat wil? Of moet de luchtvaartmaatschappij zich niet bemoeien met politieke besluiten? Praat mee! De Stelling  van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.