‘Al die eenmalige injecties van de staat zijn zinloos’

05 november 2019Leestijd: 3 minuten
Leraren gaan staken. Foto: ANP.

Leraren uit basis- en voortgezet onderwijs gaan woensdag 6 november staken op het Malieveld in Den Haag, ondanks extra geld (460 miljoen euro) dat het kabinet gaat vrijmaken. We vroegen onze lezers of dat terecht is. Lees een selectie van de reacties op de Stelling van gisteren terug.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

 

Herta M. de Zorger

Nou, ja ik weet het niet.
Ik vind niet dat basis onderwijs net zo veel moet verdienen dan middelbaar onderwijs. Dat laatste lijkt mij wel zwaarder.
Zelf werk ik in de zorg en daar is het ook geen echte vetpot (ik werk parttime en mijn man heeft ook inkomen dus samen redden wij het wel) maar als je een gezin met opgroeiende kinderen er van wilt onderhouden wordt het wel lastiger. EN in de zorg doe je ook aan onderwijs, dat wordt wel eens vergeten. Veel stagiaires en steeds meer verslagen en zo die je dan in je vrije tijd moet lezen, want onder werktijd bijna niet te doen.

 

Tarac van Heel

Een perfect voorbeeld zoals het management niet moet is “de Luizenmoeder”.

 

Annette Schols

Ik sta 100% achter de onderwijzers en onderwijzeressen die toch a.s. woensdag gaan demonstreren. Ik ben namelijk van mening dat het veel meer gaat dan het ontvangen van een zak met geld. Er is iets structureel mis in het onderwijs. Ik kan mij zo voorstellen dat je als je jong bent kiest voor het onderwijs, omdat je ten eerste namelijk affectie hebt met kinderen en daarnaast deze kinderen graag wat mee wilt geven. Alleen in deze tijd wordt het deze mensen steeds moeilijker gemaakt om dat vol te houden. Ten eerste natuurlijk het feit dat er zowel door kinderen als door hun ouders heel anders naar de onderwijskracht wordt gekeken. Ooit, lang geleden, was er respect voor de onderwijzer zowel van de kant van het kind als van de kant van de ouders. Als mijn zoon indertijd wat uit had gehaald op de middelbare school, dan werden wij als ouders opgetrommeld om daarover te komen praten. Op een gegeven moment zei de leerkracht, dat omdat hij ons kende, onze zoon nog een kans wilde geven. Ik denk dat dat genoeg zegt. Ten tweede de enorme administratieve rompslomp die de leerkracht ook nog moet trotseren. Ik heb diep respect voor diegenen die nu nog voor de klas staan.

 

Maria van Bommel

Het klopt, wat u schrijft, vooral het respect en het altijd bereikbaar zijn door social media. Als ik thuis kom lees ik de mails nog wel maar beantwoorden doe ik ze niet meteen. Wel gedaan in het verleden met het gevolg dat ik onrustig sliep, op doktersadvies niet meer gedaan.

 

Jaap Kooijman

Zeer terecht dat de onderwijzers staken.
Ik hou niet van staken maar vind in dit geval, maar ook in geval van de boeren en de bouwers, dat ze terecht de regering er op wijzen dat ze volledig op het verkeerde spoor zit. Een schande zoals de politici ons land met hulp van “Brussel”, waar onze regering zich lafhartig achter verschuilt, ons land naar de filistijnen helpt.

 

Louise Van Hoven

Helemaal terecht. Al die eenmalige injecties van de staat zijn zinloos. Er moet iets structureels gebeuren.
Deze regering denkt dat zij met het uittrekken van vele miljoenen problemen oplossen.
Het gaat echter om meer dan geld alleen en niet alleen in het onderwijs.

 

M. van Wygerden

Niet alleen de beloning maar vooral de werkdruk lijkt het grootste probleem. Het zou al schelen wanneer de administratie gehalveerd werd. Wie wel eens het rapport, een boekwerk, van een basisschoolleerling heeft gezien snapt wat wordt bedoeld. En dan: ook het gedrag van leerlingen en bijbehorende ouders mag wel eens worden besproken. De goeden niet te na gesproken maar velen misdragen zich op schandelijke wijze. Ook dat is een factor bij de ervaren hoge werkdruk, een factor die niet met maandelijks een paar tientjes extra is op te lossen.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.