Stelling van de dag

‘Politiekorps hoeft geen afspiegeling te zijn van de bevolking’

23 oktober 2019

Een foto van de beëdiging van zeventig nieuwe aspirant-politieagenten leidt tot discussie in Rotterdam. Het is critici opgevallen dat op het groepsportret, gemaakt in de monumentale Laurenskerk, uitsluitend blanke mannen en vrouwen zijn te zien.

Het gezelschap politiemensen in spe zou ‘te wit’ zijn, luidt de aanklacht. Zo kopte het AD zelfs dat de overgrote meerderheid ‘zo wit als sneeuw‘ is. De Rotterdamse redactie van het dagblad vraagt zich af hoe het kan dat er nauwelijks allochtone agenten op de foto van de nieuwe lichting zijn te zien. In het artikel wordt gesteld dat ‘internettend Rotterdam‘ zich boos afvraagt of dat wel kan in een stad waar meer dan de helft van de inwoners een migratie-achtergrond heeft.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Terwijl de krant rept van ‘verbazing’, blijft onvermeld dat vele twitteraars geen enkel probleem hebben met de foto. Onder hen zijn veel politiemedewerkers. ‘Ik ben alleen maar blij om zoveel nieuwe collega’s te verwelkomen,’ schrijft Erik Bosch, wijkagent in Hesseplaats in de Rotterdamse wijk Ommoord. ‘Het interesseert me bar weinig wat hun afkomst is. Het gaat erom hoe je bent en wat je presteert, niet waar je vandaan komt.’ Het gezelschap agenten krijgt ook steun van collega’s uit Den Haag. ‘Heel veel succes allemaal,’ reageert het account Wijkagenten Bouwlust. De Rotterdamse politieman Willem Verweij begrijpt de ophef evenmin:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Politie Rotterdam ontevreden: quotum is 25 procent allochtone agenten

Officieel denkt de Rotterdamse politie daar anders over. ‘Wij zijn ook niet tevreden met het resultaat,’ zegt een woordvoerder tegen het AD. ‘Er solliciteren nog niet zoveel mensen met een andere afkomst als we zouden willen en nodig hebben.’ De politie in Rotterdam heeft een quotum afgesproken voor de instroom: 25 procent van de agenten moet een allochtone achtergrond hebben. Dat lukte in 2017 wel, maar vorig jaar niet: toen was 18 procent van de nieuwe agenten in de regio Rotterdam-Rijnmond allochtoon.

In de gemeenteraad lopen de meningen over de politie uiteen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zei onlangs dat hij er bij wijkbijeenkomsten tussen jongeren en agenten achter is gekomen dat jongeren vinden dat de Rotterdamse politie racistisch is. ‘Ook agenten zeiden dat ze niet uitsluiten dat collega’s racistisch zijn,’ vervolgde Aboutaleb, die dat een goed teken vond. ‘Want verbetering begint met erkenning van het probleem.’

DENK raakt gefrustreerd, Leefbaar wijst naar corruptie

De partij DENK is volgens het AD ‘aardig gefrustreerd aan het raken door de slechte cijfers’. Fractievoorzitter Stephan van Baarle: ‘Als je zulke targets ergens zou kunnen halen, is het toch hier in Rotterdam.’ Hij zegt dat sommige jongeren moeite hebben met de taaleis, en dat de gemeente hen moet helpen het vereiste niveau te halen. Ook moeten ‘de cowboys die de sfeer verzieken (…) eruit’, vindt Van Baarle. Hij stelt dat agenten uitspraken doen als ‘We gaan op Marokkanenjacht’, en ‘dat kun je niet accepteren’.

Aan de andere kant van het debat staat Joost Eerdmans, fractievoorzitter van de grootste partij van de stad Leefbaar Rotterdam. In reactie op het AD-artikel deelt hij een artikel van de Volkskrant over corruptie bij allochtone agenten . ‘Misschien hier een deel van de oorzaak,’ voegt Eerdmans eraan toe. Coen Verplak, voorzitter van de Rotterdamse afdeling van de Nederlandse Politievakbond zegt tegen de krant dat (kandidaat-)agenten met een migratieachtergrond ‘vaker een lagere opleiding hebben en niet het niveau hebben dat de politie vereist’. Agenten die het vereiste niveau wel hebben, ziet hij naar eigen zeggen heel graag binnenkomen.

Lees verder onder tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat vindt u? Zou een stad als Rotterdam, waar meer dan de helft van de inwoners een migratieachtergrond heeft, meer allochtone agenten moeten aannemen? Of is het irrelevant of de politie wel of geen afspiegeling is van de bevolking? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.