Stelling van de dag

‘Met vakantie binnen Europa? Dan niet meer vliegen’

16 oktober 2019Leestijd: 2 minuten

Wie met vakantie wil naar Londen, Parijs of Berlijn, moet zoveel mogelijk met de trein. Dat wil minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD). De vluchten naar vakantiebestemmingen tot 800 kilometer kunnen dan worden ingezet voor intercontinentale bestemmingen of worden geschrapt ‘om het klimaat te sparen’.

De plannen staan in een concept van de Luchtvaartnota 2020-2050, dat de Volkskrant in bezit heeft. In het document, dat voor de komende dertig jaar de koers van het Nederlandse luchtvaartbeleid moet bepalen, staat onder meer hoe de groei van de luchtvaart kan worden ‘beteugeld’. Dat moet vooral gebeuren door grenzen te stellen aan geluidshinder, fijnstof en CO2.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kabinet wil voorrang geven aan aanbieders verre lijnvluchten

Ook wil het kabinet vliegmaatschappijen bevoordelen die verre lijnvluchten aanbieden op Schiphol. Daarvan zou vooral de KLM profiteren, terwijl het moeilijker zou worden om vluchten binnen Europa aan te bieden. Het ‘voortrekken’ van ‘luchtvaartmaatschappijen die meer bijdragen aan het wereldwijde netwerk van bestemmingen’ zou tevens beter zijn voor de economie. Touroperators als TUI en Corendon en budgetmaatschappijen als easyJet en Ryanair, die veel goedkope vakantievluchten binnen Europa aanbieden, zouden door die maatregel minder vluchten vanaf Schiphol mogen uitvoeren.

Lees ook dit coververhaal: Nooit meer vliegen. Maar wat dan wel?

De extra ruimte die ontstaat als Schiphol (beperkt) groeit, moet volgens het kabinet niet leiden tot nog meer vakantievluchten naar Zuid-Europa, bijvoorbeeld naar de Spaanse of Turkse kust. En wie naar bestemmingen dichter bij huis wil, zoals grote Europese hoofdsteden als Londen, Parijs en Berlijn, zou vaker de trein moeten nemen, vindt minister Van Nieuwenhuizen. Opmerkelijk genoeg liggen grote investeringen in internationale spoorverbindingen dan weer ‘niet voor de hand’, schrijft Van Nieuwenhuizen. Dat is volgens haar te duur; zij ziet meer in verduurzaming van de luchtvaart.

Wat vindt u? Bent u bereid om voor stedentrips of andere vakanties binnen Europa voortaan de trein te nemen? Of blijft u vliegen als dat de snelste, makkelijkste en/of goedkoopste optie is? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.