‘De wetenschap weet helemaal (nog) niet wat gezond is’

02 oktober 2019Leestijd: 3 minuten
Bron: Unsplash

Vier op tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl meer zorgpremie moeten betalen. Dat blijkt uit een ‘solidariteitsonderzoek’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Moeten mensen met een gezonde leefstijl beloond worden met een lagere zorgpremie?, vroegen we u.

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

Twan Hendriks

Wat een onzin!

De wetenschap weet helemaal (nog) niet wat gezond is. Een 45+er die nadat zijn kinderen groot zijn zo nodig weer aan zijn conditie wil gaan werken na 20 jaar niets gedaan te hebben heeft een grote kans op blessures. En dat is zomaar een voorbeeld.

Hoe ga je dat allemaal begeleiden en controleren als zorgsector?

En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over voortschrijdende inzichten over voeding.

De sector trekt een te grote broek aan.

Maria van Bommel

Nee, want waar leg je de grens?

Overgewicht is een van de oorzaken van kanker dus ook meer premie, sporters kans op blessures, ga maar door. Wie bepaalt wat gezond is?

N. van der Kraan

Wat een onzin. Ik ben een niet-roker, maar hier wordt gediscrimineerd. Waar is het eind? Straks moet je meer premie betalen omdat je rode wijn drinkt, o nee, ik bedoel witte. Woon je in de Rijnmond? Meer kans op longziektes dus meer premie?

Boven de 80?
Dodelijke pil of anders premieverdubbeling.

Hou toch eens op. Elk jaar 100.000 migranten binnenhalen waarvan zeker een kwart intense zorg nodig heeft. Daar gaan de zorgkosten door omhoog. En niet te vergeten de woekerwinsten van 50 procent!

M.J. Luteijn

Tuurlijk laten we dat doen, maar wel consequent he. Alle wietrokers, cokesnuivers en partypillenslikkers vallen dan ook in de categorie ongezonde leefstijl.

Alsook alle mensen die met de auto of OV naar hun werk gaan bij een afstand minder dan 10 km. En natuurlijk alle mensen die vitamine D-tekort hebben omdat ze niet genoeg direct zonlicht krijgen vanwege gezichtsbedekkende kleding. En alle mensen die in de buurt van grote industrie wonen. Moet ik nog verder gaan, want ik kan er nog wel een paar verzinnen. Oh ja, en de zorgtoeslag valt uiteraard ook volledig weg. Dat zal ze leren.

Lydia Heintz

Vergeten we niet een grote groep die erg veel kans op ziektes en blessures heeft? De hele na-oorlogse baby-boom is al aangekomen. Moeten die dan ook meer premie gaan betalen? Veel van hen kunnen al haast niet rondkomen.

Johannes Mol

Een heilloze weg. Leuk voor mensen met een gezonde levensstijl. Voor gebruikers van alcohol en tabak zal de verhoogde premie weinig effect hebben. Zie de gevolgen, of het ontbreken ervan, van de steeds hogere accijns op alcohol en tabak.

Zakelijk zijn rokers financieel aantrekkelijk voor de overheid, pensioenfondsen en zorgverzekeraars. Gemiddeld overlijden ze eerder dan de niet-rokers. Tel uit je winst.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.