‘Beloon mensen met gezonde leefstijl met lagere zorgpremie’

01 oktober 2019Leestijd: 3 minuten
Groente en fruit op de markt

Vier op tien Nederlanders vinden dat mensen met een ongezonde leefstijl meer zorgpremie moet betalen. Dat blijkt uit een ‘solidariteitsonderzoek’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral roken levert weinig sympathie op. Zo’n 52 procent vindt dat rokers een hogere zorgpremie moeten betalen.

Van alle ondervraagden in het onderzoek (3625 personen) is 41 procent voorstander van een hogere premie voor mensen met een ongezonde levensstijl. Dat betekent dat nog altijd een meerderheid van 52 procent vindt dat de premie voor deze groep ongewijzigd moet blijven.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Naast rokers kunnen ook mensen die veel alcohol drinken op weinig solidariteit rekenen. Van de ondervraagden vindt 45 procent dat de premie voor zware drinkers omhoog moet. Veel sporten, weinig drinken en niet roken, dat moet volgens 43 procent juist worden beloond met een korting op de zorgpremie.

Rien Meijerink, oud-voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, pleitte negen jaar geleden al voor een hogere zorgpremie voor mensen met een ongezonde leefstijl. Tegen nieuwszender BNR zei hij dinsdagochtend: ‘Onderzoek toont aan dat financiële prikkels helpen om een betere levensstijl te stimuleren.’

Solidair met mensen met zelfde levensstijl

Het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht ook ‘in hoeverre mensen solidair zijn met groepen met wie zij zich qua levensstijl kunnen identificeren’. Wat opvalt, is dat vooral niet-rokers vinden dat de premie voor rokers omhoog moet. Rokers zelf zijn een stuk milder. Ongeveer 20 procent van de rokers vindt een hogere premie voor zichzelf rechtvaardig.

Een verlaging van een premie voor niet-drinkers krijgt ook meer steun van mensen die zelf geen alcohol drinken. Van de niet-drinkers vindt 39 procent dat ze korting moeten ontvangen. Ongeveer 30 procent van de zware drinkers gunt niet-drinkers die korting.

Stijging zorgpremie

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat de zorgpremie in 2020 opnieuw stijgt. Die stijging is zo’n 3 euro per maand en ongeveer vier tientjes per jaar bij een gemiddelde basisverzekering, schat het kabinet.

Zorgverzekeraar DSW maakte als eerste de zorgpremie voor het nieuwe jaar bekend. De premie van de verzekeraar uit Schiedam is komend jaar 72 euro hoger dan dit jaar. Dat is 6 euro per maand, twee keer zo veel als het kabinet voorspelde. Andere zorgverzekeraars hebben hun nieuwe premies nog niet bekendgemaakt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat vindt u? Moet een roker meer zorgpremie betalen? En mensen met een gezonde leefstijl juist minder? Of moet de hoogte van de zorgpremie niet afhangen van iemands levensstijl? Praat mee! De Stelling van de Dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.