‘Laat bestemming miljardenfonds over aan de burger’

26 augustus 2019Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Het kabinet denkt na over het opzetten van een groot investeringsfonds om de economie te stimuleren. Maar wat moet er eigenlijk met al die miljarden gebeuren?

Vorige week werd bekend dat het kabinet overweegt om een investeringsfonds in het leven te roepen. Het fonds zou een omvang krijgen van 10 tot 20 miljard euro. Met het geld uit het fonds kan bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in het openbaar vervoer, wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling, kunstmatige intelligentie en technologie, stikstofvrije woningbouw of in lastenverlichting.

Hoewel de Nederlandse economie nog altijd groeit, blijven er zorgen over een nieuwe recessie, omdat omringende landen het een stuk slechter doen: de Duitse economie kromp met 0,1 procent, de Britse met 0,2 procent. België en Frankrijk groeiden met 0,2 procent wel, maar niet zo hard als Nederland. Vooral de situatie in Duitsland baart economen en politici zorgen: als Duitsland niest, wordt Nederland verkouden, zo luidt het gezegde.

De miljarden euro’s die in het fonds moeten komen, zouden deels op de kapitaalmarkt kunnen worden geleend. Vanwege de negatieve rente op deze markten is lenen voor de overheid op dit moment erg voordelig.

Bestemming investeringsfonds

In reactie op het plan kwamen diverse politici op Twitter al met suggesties voor de besteding van de miljarden euro’s. Maar is het wel zo verstandig om de politiek de vrije hand hierin te geven? Politieke partijen zullen wellicht geneigd zijn 0m de achterban te plezieren met lastenverlichtingen. Dat is echter geld uitgeven in plaats van geld investeren en levert daarom problemen op wanneer de geleende miljarden moeten worden terugbetaald.

Zou het daarom niet slimmer zijn om de bestemming van de miljarden van het investeringsfonds voor te leggen aan de burger? Zouden u en ik moeten kunnen bepalen waaraan het geld wordt uitgegeven? Of is het verstandiger dit aan de politiek over te laten? Praat mee met de stelling van de dag.

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.