Stelling van de dag

‘Nederland ontspringt economische crisis echt niet’

16 augustus 2019Leestijd: 2 minuten

Nederlandse groei overtreft die van alle buurlanden: Duitsland niest, maar Nederland is nog niet verkouden, kopte de Volkskrant woensdag. In het stuk haalt de krant economische cijfers aan van Nederland en omringende landen.

Uit cijfers van het tweede kwartaal dit jaar blijkt dat de Nederlandse economie is gegroeid met 0,5 procent. Omringende landen doen het een stuk slechter: de Duitse economie kromp met 0,1 procent, de Britse met 0,2 procent. België en Frankrijk groeiden met 0,2 procent wel, maar niet zo hard als Nederland.

Als Duitsland niest, is Nederland verkouden, luidt een oud gezegde. En als Duitsland dit kwartaal weer krimpt, belandt het officieel in een recessie. Omdat in Nederland economisch gezien de zon schijnt, vraagt de Volkskrant zich af of het idee dat Nederland economisch gezien een Duitse deelstaat is bij het oud vuil kan.

Er is een aantal factoren waardoor Duitsland slechter af is dan Nederland. De belangrijkste is de Duitse afhankelijkheid van de auto-industrie, het land is daardoor gevoeliger voor de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. In Nederland leunt de economie meer op dienstverlening. Nederland levert wel weer veel onderdelen aan deze Duitse auto-industrie.

Worden we uiteindelijk toch meegetrokken in de malaise? Of is de Nederlandse economie sterk genoeg en waait een recessie over? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.