‘Economisch belang gaat voor dat van omwonenden bij Schiphol…’

18 februari 2019Leestijd: 2 minuten
Schiphol vanuit de lucht. Foto: ANP

Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen (VVD) wil dat Schiphol doorgroeit na 2020, anders verliest het de concurrentiestrijd met andere luchthavens. Dat betekent dat er een einde komt aan het vluchtplafond van 500.000 starts en landingen.

Dit tot grote onvrede van milieuorganisaties en omwonenden. ‘Ik denk dat je niet kunt zeggen: dit was het voor eeuwig, die 500.000 vluchten. Dan ga je gewoon de boot missen ten opzichte van andere vlieghubs in Europa. De vraag is: hoe, wanneer en in welke omstandigheden groei je?’ zegt ze in een interview met de Volkskrant.

Lees ook over dit onderwerp: Denk groot over uitbreiding Schiphol

De minister wil de komende tijd een balans zoeken tussen de eisen van de luchtvaartsector en de omwonenden. ‘Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak. En het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet,’ aldus Van Nieuwenhuizen.

Tweederde is tegen uitbreiding Schiphol

Natuur en Milieu, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Greenpeace zijn niet blij met de uitlatingen van de minister. ‘VVD-minister Van Nieuwenhuizen ligt met haar uitspraken over extra Schipholgroei op ramkoers met omwonenden, gemeentes, het klimaat en tweederde van Nederland die tegen luchtvaartgroei is. Schiphol heeft zich afgelopen jaren laten vollopen met goedkope vluchten. Extra vluchten zijn voor Nederland totaal niet nodig.’ De milieuorganisaties roepen coalitiepartijen op om de minister ter verantwoording te roepen.

Wat vindt u? Moet de minister meer rekening houden met mensen die ’s nachts uit hun slaap worden gehouden? Of missen we anders economisch gezien de boot? Praat mee! De Stelling van de dag is:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reactie van de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.