‘Schengen-regels moeten wijken voor opsporing terroristen…’

13 december 2018Leestijd: 2 minuten
Een Flixbus voor Station Sloterdijk. Tunesische terrorist Anis Amri reisde mogelijk met zo'n bus na aanslag in Berlijn. Foto: ANP

Duitsland mag niet van internationale busbedrijven eisen dat ze de papieren van hun passagiers controleren als ze met de bus vanuit een EU-land naar Duitsland reizen. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald, nadat Duitsland op straffe van een dwangsom had geëist dat busondernemingen reizigers controleren op hun paspoort en verblijfsvergunning.

Na de eis van de Duitse regering stapten transportbedrijven uit Duitsland en Spanje naar de rechter, die het Europees Hof inschakelde. Dat stelde de vervoerders in het gelijk: het verplicht controleren van burgers die binnen de Europese Unie (EU) van het ene naar het andere land reizen, is volgens het Europees Hof in strijd met het Schengen-verdrag voor het vrije verkeer van personen binnen de EU.

Voortvluchtige terroristen kunnen vanwege Schengen door EU reizen

Een land kan volgens het Schengen-verdrag wel grenscontroles instellen als de noodtoestand geldt. In Frankrijk geldt die op dit moment niet: na de aanslagen in Parijs (november 2015) gold die bijna twee jaar, waarna die in oktober 2017 is beëindigd.

In ‘Schengen’ is bepaald dat het niet is toegestaan om grenscontroles bij burgers van EU-lidstaten te houden, waar het controleren van identiteitspapieren in bussen volgens de rechter op neerkomt. De uitspraak is pikant, bijvoorbeeld wegens het opsporen van voortvluchtige terroristen. Een recent voorbeeld is de gevluchte verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg, die mogelijk van Frankrijk naar een ander land is gereisd.

Lees ook deze column van Afshin Ellian: ‘Schengen’ geeft jihadisten grenzeloze mogelijkheden

Wat vindt u van de uitspraak van het Europees Hof? Is het vrije verkeer van personen in de Europese Unie zo belangrijk dat landen geen grenscontroles van busbedrijven mogen eisen? Of zijn die, zeker voor het oppakken van (terreur)verdachten, noodzakelijk? Praat mee! Onze Stelling van de Dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.