Terreur bij kerstmarkt in Straatsburg: dit weten we

12 december 2018Leestijd: 4 minuten
Politieauto bij ingang kerstmarkt Straatsburg. Foto: AFP.

Frankrijk is dinsdagavond opgeschrikt door een nieuwe aanslag: bij een kerstmarkt in Straatsburg opende een schutter het vuur op bezoekers, waarbij zeker drie mensen zijn gedood en elf (zwaar)gewond geraakt. Er is een klopjacht gaande op de vermoedelijke dader, de 29-jarige Chérif Chekatt, een bekende van de politie die werd gevolgd omdat hij was geradicaliseerd. Intussen stromen de steunbetuigingen van Europese leiders binnen.

Dinsdagavond omstreeks 20.00 uur schoot de schutter met een automatisch wapen in op bezoekers van de kerstmarkt, waarbij zeker drie doden vielen. Sommige media melden een dodental van vier, onder hen zijn geen Nederlanders. Kort na de aanslag nam de politie de schutter onder vuur. Hoewel hij gewond raakte, wist hij volgens diverse Franse media te ontkomen. Eerder op de dag vielen agenten de woning van de verdachte binnen wegens zijn betrokkenheid bij een mislukte overval in augustus, maar de man was niet thuis. Wel zijn er explosieven gevonden, waaronder een granaat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De kerstmarkt in Straatsburg, een van de grootste in Europa, blijft in elk geval woensdag de hele dag gesloten. Ook is de rest van de stad zwaar beveiligd. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castañer zijn er inmiddels driehonderd extra agenten en twee helikopters ingezet in de stad. Hij maakte daarnaast bekend dat de grensbewaking aanzienlijk wordt verscherpt en dat andere kerstmarkten in Frankrijk zwaarder worden beveiligd.

Het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg, op zo’n 3 kilometer van het stadscentrum, was tot 03.00 uur ’s nachts hermetisch afgesloten, waarna het gebouw door de politie is geëvacueerd. Ambtenaren, werknemers en europarlementariërs zijn geëvacueerd en elders opgevangen.

‘Schutter op lijst geradicaliseerde personen, religieuze bekeringsdrang’

De Franse autoriteiten hebben al verklaard dat ze uitgaan van een terroristische daad. Volgens diverse Franse en Arabische bronnen stond Chérif Chekatt sinds 2016 op de lijst van geradicaliseerde personen, omdat de Franse binnenlandse veiligheidsdiensten bij hem gewelddadigheid en fanatieke religieuze bekeringsdrang hadden geconstateerd toen ze hem bezochten in de gevangenis. Ook had hij een uitgebreid strafblad in zowel Frankrijk als Duitsland, voor onder meer diefstal en mishandeling. Volgens de regionale krant Les Dernières Nouvelles d’Alsace werd hij in 2011 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf omdat hij iemand met een gebroken fles had geslagen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

President Emmanuel Macron reageerde dinsdagnacht via Twitter op de aanslag. ‘Solidariteit van de hele Natie voor Straatsburg, de slachtoffers en hun families,’ schreef hij. In de hoofdstad Parijs was Macron de afgelopen nacht bijeen met zijn ministers voor crisisoverleg.

Europese leiders betuigen steun, veroordelen ‘laffe daad’

Intussen stromen steunbetuigingen van Europese leiders met de slachtoffers en hun nabestaanden binnen. De Belgische premier Charles Michel zei: ‘Al mijn steun aan onze Franse vrienden, die nogmaals werden getroffen door gruwel en lafheid.’ De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas schrijft op Twitter dat de Duitsers ‘kapot zijn van deze aanval in Straatsburg, en we veroordelen deze laffe daad’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, twittert in het Frans dat zijn gedachten bij de slachtoffers in Straatsburg zijn. Die stad is volgens hem ‘bij uitstek een stadssymbool van de vrede en democratie van Europa. Waarden die we altijd zullen verdedigen. De Commissie staat naast Frankrijk.’ De Britse premier Theresa May, die gisteravond op bezoek was in Brussel om met Juncker te spreken over de Brexit-onderhandelingen, houdt het korter: ‘Geschokt en verdrietig door de vreselijke aanval in Straatsburg. Mijn gedachten zijn bij alle getroffenen en bij het Franse volk.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wilders: ‘Opnieuw maakt de islam onschuldige slachtoffers’

Premier Mark Rutte (VVD) heeft dinsdagochtend gereageerd via Twitter: ‘Afschuwelijke berichten over de schietpartij in Straatsburg. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden,’ aldus Rutte, die zijn condoleances heeft overgebracht aan Macron.

PVV-leider Geert Wilders heeft de situatie in Straatsburg op de voet gevolgd, en heeft via Twitter meerdere berichten gedeeld. ‘Opnieuw maakt de islam onschuldige slachtoffers,’ schrijft de PVV-leider, die een oproep doet aan ‘onze nepleiders’ om Nederland te ‘deïslamiseren’. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers schrijft dat het gevaar dichtbij europarlementariër Peter van Dalen van zijn partij kwam.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In de loop van de avond deelde Van Dalen via Twitter foto’s van soldaten op straat en deed hij live verslag van de situatie ter plaatse. Hij spreekt van een ‘een diep zwarte dag met zo enorm veel leed’. PvdA’er Paul Tang, die een eetafspraak had in Straatsburg, vertelt tegen De Telegraaf dat hij de stad niet meer in mocht.  Esther de Lange, delegatieleider van het CDA, zat gisteravond en vannacht in lockdown in het Europees Parlement, meldt een woordvoerder van die partij. Het Persbureau ANP meldt dat het Europees Parlement in Straatsburg een minuut stilte in acht neemt om de slachtoffers van de schietpartij op de kerstmarkt in de Franse stad te gedenken.

Lees ook deze column van Afshin Ellian: ‘Schengen’ geeft jihadisten grenzeloze mogelijkheden

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.