Teruglezen: liveblog aanslagen Parijs

14 november 2015Leestijd: 8 minuten
'AFP'

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de aanslagen in Parijs: Volgens bronnen bij inlichtingendiensten zijn de aanslagplegers in Parijs in Syrië geweest.

Dit liveblog is nu gesloten. Bekijk hier de gebeurtenissen van vandaag terug.

20.01 uur – Een van de daders van de aanslagen van Parijs is formeel geïdentificeerd. De Franse politie hield hem al sinds 2010 in de gaten omdat hij radicaliseerde. Het is een 29-jarige Fransman uit een zuidelijke voorstad van Parijs. Hij had een strafblad met acht veroordelingen, aldus een openbaar aanklager in Parijs zaterdagavond. De drie personen daarentegen die zaterdag in Brussel zijn aangehouden, waren bij de Franse inlichtingendiensten niet bekend. Zeven terroristen zijn tijdens de aanslagen omgekomen, zo bevestigde aanklager François Molins.

19.56 uur – Een van de personen die zaterdag in de Brusselse deelgemeente Molenbeek zijn aangehouden, was vrijdagavond in Parijs. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel zaterdag gezegd op de Waalse televisiezender RTL TVI.

19.45 uur – Het lijkt erop dat de plegers van de aanslagen van Parijs vrijdag in drie teams hebben geopereerd, zegt de Franse politie.

19.23 uur – De terroristen gebruiken twee zwarte auto’s die gehuurd waren in België. Dat meldt de Franse openbaar aanklager. De auto’s zijn gehuurd door een Fransman die in België woont. De Franse en Belgische politie doen samen onderzoek naar de terreuracties. Ook zei de aanklager dat alle terroristen dezelfde wapens en identiek bommateriaal gebruikten. Daarmee lijkt het vast te staan dat het om een gecoördineerde terreurdaad gaat.

19.17 uur – Het officiële dodental staat nu op 129. Het aantal gewonden op 352. 99 van hen verkeren in kritieke toestand. Dat heeft de openbaar aanklager in Parijs zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

18.41 uurLees hier wat er tot nu toe bekend is over de daders.

18.40 uur – Eén van de terroristen had een kaartje voor de wedstrijd Frankrijk-Duitsland. Toen hij het stadion wilde binnenkomen werd zijn bomvest ontdekt tijdens een veiligheidscontrole. De man rende vervolgens weg en liet zijn bomgordel ontploffen. Dat meldt een beveiliger aan de Wall Street Journal.

18.05 uur – Eén van de wagens waarmee de daders van de aanslagen in Parijs hun gecoördineerde reeks van aanslagen pleegde, droeg een Belgische nummerplaat. In de wagen zouden parkeertickets Sint-Jans-Molenbeek gelegen hebben. Daar werden vandaag meerdere verdachten opgepakt, aldus de woordvoerster van minister van Justitie, Koen Geens, schrijft de krant De Standaard.

18.03 uur – De Belgische politie heeft meerdere aanhoudingen verricht in en rond Brussel in verband met de aanslagen in Parijs. Er zijn huiszoekingen gedaan in Molenbeek. Dat heeft het Belgische parket zojuist bekendgemaakt.

17.34 uur – Eén van de aanslagplegers in Parijs is met de boot naar Europa gekomen. Dit zegt een Griekse minister tegen persbureau AP.
Volgens minister Nikos Toskas behoort het gevonden paspoort tot een persoon die op 3 oktober is aangekomen op het Griekse eiland Leros. 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

17.05 uur – De politie in Parijs vraagt mensen uit te kijken naar een zwarte Seat. De zoektocht naar het voertuig houdt verband met de aanslagen van vrijdagavond.

16.58 uur – De personen die vrijdagavond een bloedbad hebben aangericht in Parijs waren lid van een zichzelf ondersteunende terreurcel. De terroristen zouden in Syrië zijn geweest. Dat meldt de BBC op basis van bronnen bij de inlichtingendiensten.

16.22 uur – Door de aanslagen in en vlak bij Parijs vrijdagavond zijn zeker 128 doden en 237 gewonden gevallen. Dit blijkt uit een nieuwe balans die de Franse krant Le Monde zaterdagmiddag heeft opgemaakt op gezag van bronnen bij justitie. Het dodental kan nog stijgen want de toestand van tachtig gewonden is ‘absoluut kritiek’.

15.59 uur – Bij de lichamen van twee daders van de aanslagen in Parijs vrijdagavond zijn een Syrisch en een Frans paspoort gevonden. Een van de aanslagplegers was een vrouw, meldden Franse media zaterdag.

15.57 uur – Op Schiphol wordt een vliegtuig doorzocht dat rond deze tijd naar Parijs zou vliegen. Volgens de marechaussee was er een dreigtweet binnengekomen. ‘Die nemen we dusdanig serieus dat alle passagiers van boord zijn gehaald’, zegt een woordvoerder.

Het zou gaan om vlucht AF1741 van Air France. Het vliegtuig moest om 14.45 uur naar Parijs vertrekken.

15.52 uur – Onder de daders van de aanslagen van Parijs was ook een vrouw. Dit zegt de radiozender Europe 1 zaterdag op basis van gesprekken met ooggetuigen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

15.28 uur – François Molins, openbaar aanklager in Parijs, geeft zaterdagavond om 19.00 uur een persconferentie.

15.08 uur – Bij de aanslagen in Parijs zijn drie Nederlanders gewond geraakt. Een van hen is licht gewond, de andere twee zwaar. Dat heeft Bert Koenders (PvdA), minister van Buitenlandse Zaken, zaterdag gezegd op de PvdA-ledenraad in Amersfoort.

Het gaat om twee mannen en een vrouw. De slachtoffers liggen in het ziekenhuis in Parijs. De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken staan de slachtoffers en hun families bij. De ambassadeur heeft al een van de slachtoffers bezocht en probeert anderen zaterdagmiddag nog te bezoeken.

15.01 uur – De Franse politie heeft één van de daders van het bloedbad in het muziekcentrum Bataclan geïdentificeerd. Het gaat om een dertigjarige man met de Franse nationaliteit die aan de hand van zijn vingerafdruk is geïdentificeerd. De man woonde in de wijk Courcouronnes in het zuiden van Parijs. De overige daders zullen aan de hand van dna-materiaal worden geïdentificeerd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

14.24 uur –  De mannen die in de concertzaal Bataclan een bloedbad hebben aangericht, hadden een Noord-Afrikaans uiterlijk. Dat zegt een Rotterdammer die met vrienden bij het concert van Eagles of Death Metal aanwezig was tegen RTL Nieuws.
De getuige keek één van de schutters recht in het gezicht. Ik zag hem staan, met zijn geweer. Hij schoot, richtte op mensen.’ Volgens Ferry waren er twee daders. ‘Maar het kunnen er ook drie zijn. Ik weet het niet meer precies. Er waren in ieder geval twee mannen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

13.58 uur – De Franse politie waarschuwt voor de verspreiding van valse berichten. Er circuleren op dit moment meerdere berichten rond over de mogelijke daders en over mogelijk doorzochte voertuigen. De politie onderstreept dat het onderzoek nog loopt en dat er nog geen informatie naar buiten is gebracht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."


https://twitter.com/joseantonrivero/status/665509084259577856
13.27 uur –
Premier Mark Rutte (VVD) heeft in een toespraak de aanslagen in Parijs veroordeeld. De premier riep het Nederlandse volk op om weerbaar te zijn. ‘We moeten deze griezels hun zin niet geven,’ zei de premier. ‘We zijn in oorlog met een kleine barbaarse groep, maar wij zijn met meer,’ zei Rutte. Desgevraagd zei Rutte dat we op dit moment in oorlog zijn met IS. ‘We zijn in oorlog met IS, niet met de islam, niet met een geloof.’

‘Onze waarden en onze rechtsstaat zijn sterker dan het fanatisme van een kleine groep. Geweld en extremisme zullen nooit winnen,’ zei Rutte.
Volgens de premier is de bewaking aan de grenzen en op de luchthavens opgeschaald, maar, zei Rutte, grote evenementen, zoals de Sinterklaas-intocht, gaan gewoon door. ‘We laten ons niet intimideren,’ zei Rutte.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

12.50 uur – Op het lichaam van één van de zelfmoordterroristen bij het Stade de France is een Syrisch paspoort aangetroffen. Dat meldt de krant Le Figaro.

12.16 uur – Een ooggetuige meldt tegen The Daily Beast dat ze vanuit haar raam in de rue Bichat kalm ogende mannen in een auto met Belgisch kenteken heeft zien stappen. De ooggetuige zegt zeker te weten dat het om terroristen ging, maar dit kan niet worden bevestigd. De Franse politie zegt onderzoek te doen, maar wil nog geen inhoudelijke reactie geven.

12.01 uur – In de Duitse deelstaat Beieren is eerder deze week een man aangehouden met wapens en explosieven in zijn vrachtwagen. De man uit Montenegro zou onderweg zijn geweest naar Parijs. Volgens de Beierse premier Horst Seehofer heeft de aanhouding ‘mogelijk iets te maken met Paris’.

11.55 uur – De Belgische premier Charles Michel roept zijn burgers op om Parijs te mijden. ‘Trap niet in de val van de terroristen,’ zei de premier.

11.44 uur – Een deel van het Londense vliegveld Gatwick is zaterdag ontruimd. Het gaat om de North Terminal waarvandaan onder meer low budgetvluchten vertrekken naar Amsterdam. Aanleiding voor de ontruiming zou een verdacht pakketje zijn geweest.

11.24 uur – Het dodental staat op dit moment op 128. Nog 99 personen verkeren in kritieke toestand, meldt persbureau Reuters.

11.19 uur – Nederlandse moslims, verenigd in het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), hebben de aanslagen in Parijs scherp veroordeeld. In een verklaring spreekt het CMO van ‘barbaarse, laffe, onmenselijke terreuraanslagen tegen de Franse samenleving en in feite de gehele mensheid. De Nederlandse moslimgemeenschap is intens verdrietig en voelt zich dan ook verbonden met alle slachtoffers en het Franse volk. Laten we allemaal waakzaam en alert zijn dat deze zieke misdadigers ons niet uit elkaar drijven met hun laffe misdaden’, zo waarschuwt het CMO.

Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) is geschokt. ‘De islam leert ons dat wie een mens doodt, als het ware de hele mensheid heeft gedood. Onze intens medeleven en gebeden zijn bij alle slachtoffers en hun nabestaanden.’

‘Wij zullen samen met alle Europeanen die democratie en rechtsstaat een warm hart toedragen, blijven strijden tegen geweld en haat, ongeacht wie de afzender is. Opdat we met zijn allen samen een vuist kunnen maken tegen terreur en extremisten’, schrijft RMMN-voorzitter Yahia Bouyafa zaterdag in een verklaring.

11.14 uur – In een tv-toespraak heeft de Franse president François Hollande bevestigd dat de aanval is opgeëist door IS. ‘Dit was een oorlogsdaad, en geconfronteerd met oorlog zal dit land gepaste maatregelen nemen,’ zei Hollande. Hij heeft voor Frankrijk drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

10.49 uur – Islamitische Staat (IS) heeft zaterdagochtend de aanslagen in Parijs opgeëist in een ongedateerde videoboodschap. Volgens persbureau Reuters verklaart de terreurgroep daarin dat Frankrijk niet in vrede zal leven zolang het land bombardementen uitvoert in Syrië.

10.45 uur – De nationale veiligheidsraad van Frankrijk vergadert zaterdagochtend in Parijs onder leiding van president François Hollande over de situatie na de bloedige aanslagen, door enkele Franse kranten omschreven als oorlog. Aan de vergadering doen de belangrijkste ministers mee en de leiding van de veiligheids- en inlichtingendiensten. Ook de directeuren-generaal van de gendarmerie en de politie, en de chef van het leger behoren tot de veiligheidsraad.

10.39 uur – In Nederland komt aan het eind van de ochtend een deel va het kabinet bij elkaar om te overleggen. Onder anderen premier Mark Rutte en de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) zijn daarbij aanwezig.

10.33 uur – Het dodental staat nu op 130, maar dat aantal kan nog stijgen. Tientallen mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

10.15 uur – De scholen en gebouwen van de universiteiten in Île-de-France blijven zaterdag in verband met de terroristische aanslagen alle gesloten. Dat heeft het Franse ministerie van Onderwijs zaterdag onder andere via Facebook en Twitter laten weten. Île-de-France is de regio waarin de Franse hoofdstad Parijs ligt.

10.07 uurFranse voorpagina’s uiten hun afschuw over de aanslagen. ‘Deze keer is het oorlog,’ schrijft één van de kranten.

9.45 uur – Bekijk hier alle feiten over de aanslagen in Parijs

9.01 uur – Wat gebeurde vrijdagavond in Parijs? Lees hier ons liveblog terug