Reacties op de stelling

‘Geen demonstraties in de Sinterklaastijd: dat is het ei van Columbus’

21 november 2018

Nadat de intocht van Sinterklaas afgelopen weekeinde op diverse plaatsen werd ontsierd door rellen, is in politiek Den Haag veel te doen om het demonstratierecht.

VVD-leider Klaas Dijkhoff opperde maandag een totaalverbod op demonstreren tijdens de ‘Sinterklaasperiode’. Hij wil dat burgemeesters geen toestemming voor manifestaties geven vanaf de intocht halverwege november tot aan de viering van het feest op 5 december. Wij vroegen het aan u. Is het demonstratierecht een grondrecht dat in geen geval mag worden ingeperkt, of moet voor het Sinterklaasfeest – dat vooral voor kinderen wordt gevierd – een uitzondering worden gemaakt? Hierbij enkele reacties.

In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de dag

J. Mulder

Bij demonstraties wordt er altijd al met meerdere maten gemeten. Als Pegida in Utrecht demonstreert en honderden voornamelijk moslim jongeren hen bekogelen, hoor ik de D66 spreker Paternotte tijdens het vragenuur niet. Dan mogen deze relschoppers dat wel doen, want zij willen immers opkomen voor hun minderheid. Ook Rutte en Grappenhaus hebben zich nooit in harde bewoordingen uitgelaten. Omdat het nu hooligans zouden zijn en volgens Paternotte rechts extremisten, moet er natuurlijk een keiharde veroordeling volgen.

A. Veldman

Na jaren opzichtig gedram moge duidelijk zijn dat de meerderheid in Nederland (en n.b. Antillen!) Zwarte Piet niet als racistisch ziet of ervaart dus waarom dan steeds maar weer doorgaan met toestaan van demonstraties van klein groepje drammers tijdens een feestje van kleine kinderen? Waarom nemen al die politici/ burgemeesters het nooit eens op voor de kinderen i.p.v. doorgaan met toe staan van gedram, het feestje laten verpesten, kleine kinderen bang laten maken? Hebben die kinderen dan opeens weer geen rechten waar anders al die deugers in geval van kinderpardon de grootste deug-mond hebben? Verfrissend geluid dus van Dijkhoff VVD om demonstraties tijdens de Sint-feest-periode te verbieden, het is zo langzamerhand wel klaar. Bovendien is het ook nog eens zo dat door al dit gedram, nogmaals van heel klein groepje ‘gekwetsten’ met veelal niet gekleurde aanhang, precies het tegenovergestelde effect wordt bereikt! En daar hoor je dan weer niemand over! Waar is in hemelsnaam het gezonde verstand gebleven?

Marco van Gent

Ik ben hier voor.
Misschien niet voor de gehele periode maar zeker wel op de dag van de intocht en op 5 december.
De linkse politiek vind natuurlijk van niet.
Die zijn uiteraard tegen zwarte piet.
Want dat kan nooit deugen hebben ze besloten.
vreedzaam demonstreren moet kunnen bladiebla u kent de riedel inmiddels wel.
Uit hun commentaar blijkt dat ze blijkbaar niet snappen dat dit verbod voor iedereen geldt en uiteindelijk zoveel mogelijk moet voorkomen dat een kinderfeest verpest wordt.

B.C. Oserdarp

Dat er geweld werd gebruikt tegen de anti zwarte piet demonstranten is uiteindelijk de schuld van de overheid. Het is de kat op het spek binden als je zo’n kleine groep toestaat om het Sinterklaas feest te verstoren. Dat geweld is een cumulatie van beleid dat er alleen maar op gericht lijkt om asielzoekers te bevoordelen. Als ik jong was en op een huis zat te wachten, dat aan mijn neus voorbij gaat naar een statushouder, dan zou ik mijn agressie ook richten op alles wat allochtoon is.

Marjoke Mastenbroek

Zeer zeker verbieden in de sinterklaas periode, het is een KINDERFEEST, ik kan dit niet genoeg benadrukken.
Eens komt er een dag waar het helemaal uit de hand zal lopen , ten koste van veiligheid voor de kinderen, dit mag niet meer door burgemeesters worden toegelaten! Schandalig!

Ernest Diepstraten

Ik snap niet zo goed waarom KOZP per trein naar een demonstratie komt; als ze inderdaad niet uit de regio komen maar daar wel de boel op stelten komen zetten, zie o.a. in Eindhoven, zou het zomaar kunnen dat de lokale bevolking, bv PSV aanhang, dit als niet prettig ervaart, wat je ook van hun reactie vindt. Het lijkt erop dat buitenstaanders hun mening komen opdringen?

Jos van Deventer

Geen demonstraties in die periode: dat is het ei van Columbus. Ik denk alleen dat het KOZP-volk daar geen vrede mee zal hebben, omdat hun doel niet is om hun punt te maken. Dat is allang gebeurd.
Hun leven draait om het ontmaskeren van “racisme”. Of dat racisme echt bestaat of niet is voor hen niet de vraag. Als het er niet is dan bedenken ze het wel. Het racisme is wat hen betreft pas ontmaskerd als officieel Nederland berust in het afschaffen van de zwarte piet-figuur, en daarmee het effectief de nek omdraaien van het Nederlandse sinterklaasfeest.

Nick Brin

Je gaat niet demonstreren tegen kinderen, en het heeft nu echt lang genoeg geduurd! Zwarte Piet is niet racistisch en de meerderheid van de Nederlandse mensen denkt er zo over, ook na 7 jaar drammen! Bovendien demonstreren ze ook nog tegen roetpieten! het is duidelijk dat het nooit genoeg zal zijn, en de dreigementen om Sinterklaas dood te schieten, met botsplinters en hersenen die op de kindertjes zouden neerdalen…..het is te walgelijk voor woorden! Als zij mogen blijven demonstreren dan blijkt daar uit dat de burgemeesters lak hebben aan kinderen en ouders, en bang zijn om te zeggen tot hier en niet verder!

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.