‘Klimaatrapport VN toont aan: pijnlijke maatregelen noodzakelijk…’

08 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
Kolencentrale. Foto: Michael Pech

Milieuorganisaties slaan alarm vanwege een rapport dat het Intergouvernementele Plan tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties maandag publiceert. Daarin staat dat de gevolgen van een hogere temperatuurstijging dan 1,5 graden ‘desastreus’ zullen zijn.

Het rapport is een uitwerking van de afspraken die in 2015 tijdens het Parijs-akkoord zijn gemaakt. Een van de conclusies is dat ‘verstrekkende en niet eerder vertoonde veranderingen’ nodig zijn om verdere opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Zo moet de uitstoot van CO2 in 2030 met maar liefst 45 procent omlaag ten opzichte van 2010.

VN-onderzoekers en milieuclubs vrezen catastrofe bij 2 graden stijging

‘Het aandeel hernieuwbare energie moet in 2050 zo’n 70 tot 85 procent zijn, om de opwarming in 2100 op 1,5 graden te houden,’ menen de onderzoekers. Dat aandeel is nu zo’n 25 procent. Vooral de stijging van de zeespiegel is voor de IPCC-onderzoekers een grote bron van zorg. Volgens hen stijgt die met 10 meter als de temperatuur niet met 1,5 graden, maar met 2 graden omhoog gaat. Ook staat in het rapport dat veel van de ijskappen in Antarctica en grote stukken van de koraalriffen zullen verdwijnen als het zo doorgaat.

Lees ook: Gedwongen gasloos geurt naar dwingelandij Sovjet-Unie

Milieuorganisaties voorzien een catastrofe als de temperatuur met 2 graden zou stijgen, en roepen dan ook op tot harde maatregelen. Directeur Joris Thijssen van Greenpeace vindt dat het kabinet in het klimaatakkoord moet inzetten op een CO2-reductie van 60 procent, waar nu 49 procent als streven is vastgelegd. ‘Alle partijen die aan de klimaattafels zitten, moeten verder kijken dan hun eigenbelang en over hun eigen schaduw heen springen,’ aldus Thijssen.

Kabinet vindt klimaatplannen van Nijpels en co juist te ver gaan

Dat is pikant, aangezien het kabinet vrijdag in een reactie op de klimaatvoorstellen van Ed Nijpels en consorten op de rem trapte. Diverse streefcijfers van de klimaattafels waren volgens minister van Klimaat Eric Wiebes (VVD) niet betaalbaar, omdat die vooral burgers met lage inkomens hard zouden treffen.

Lees ook dit commentaar van Rob Ramaker: Red het klimaat, vergeet uw lekkere levenKlimaatparade

Als we de Verenigde Naties en milieuclubs als Greenpeace moeten geloven, is juist nog veel méér nodig dan het kabinet wil. Denk aan een volledig gasverbod dat per direct ingaat, warmtepompen verplicht in elk huis, hoge vliegtaks en vleestaks, alle kolencentrales sluiten en alleen nog maar elektrisch rijden.

Wat vindt u: zijn zulke maatregelen zinvol en noodzakelijk om de aarde te redden, of zijn de voorspellingen hysterische doemscenario’s die burgers onnodig op kosten jagen? Praat mee! Onze stelling van de dag luidt:

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.