Energie

Door deze clubs gaat verwarming duizenden euro’s meer kosten

28 maart 2018

Als het aan een vijftiental organisaties en bedrijven ligt, kunnen woningeigenaren hun oude cv-ketel vanaf 2021 alleen nog vervangen door een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief, zoals een hybride cv-systeem. En dat gaat u duizenden euro’s kosten.

Voor het plan pleiten vijftien partijen, waaronder Gasunie en Essent, ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-VNI en milieuorganisaties als Greenpeace. Ze bieden vandaag een manifest aan aan Diederik Samsom, door de regering aangewezen om de onderhandelingen over het Energieakkoord te leiden voor het deel dat betrekking heeft op verwarming.

Dit zijn de organisaties die het manifest ondertekenden:

In Nederland zijn jaarlijks zo’n 350.000 gasgestookte cv-ketels aan vervanging toe. Door straks geen traditionele cv-ketels meer te installeren, moeten woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen, aldus de vijftien partijen. Zo moeten de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs sneller binnen bereik komen. Ook moet het gasgebruik omlaag om de aardgaswinning in Groningen te kunnen reduceren. Gronings gas zorgt nu nog voor de verwarming van vrijwel alle gebouwen en huizen in Nederland.

De kosten voor aanpassing zijn aanzienlijk

Voor de consument betekent het dat de verwarming van het huis vanaf 2021 veel duurder wordt: een cv-ketel kost zelden meer dan 2.000 euro, een warmtepomp 9.000 euro. Een tussenoplossing is een hybride systeem, een warmtepomp met een klein cv-keteltje. Hiervoor is aanpassing van de woning niet nodig, maar het is nog steeds zeker drie keer zo duur als een cv-ketel: 6.000 euro.

De groepen krijgen bijval van politiek Den Haag, dat in zijn maag zit met de dalende gasinkomsten uit Groningen. Voorop in de strijd gaan de regeringspartijen CDA en D66, die eind vorig jaar minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat al vroegen met een plan te komen om de gasketel te kunnen ‘uitfaseren’.

Meer over de hetze tegen gas
Hoezo wil de overheid gas in huis verbieden?

Voor het uitbannen van de traditionele cv-ketel zijn nog wel wat hordes te nemen, aldus een woordvoerder van de coalitie. Zo moeten de kosten voor de nieuwe systemen omlaag. Ook moeten er straks voldoende vakbekwame installateurs zijn, moet worden gekeken naar de ruimte die de nieuwe systemen innemen en moet er een laagdrempelige financieringsregeling komen.

Niet in alle huizen is aanpassing mogelijk

Een woordvoerder erkent dat het niet overal zal lukken om de traditionele cv-ketel te vervangen door bijvoorbeeld een hybride cv-systeem. ‘Als het ergens niet kan, dan kan het gewoon niet. Dan moeten we er iets anders voor verzinnen, zoals toch een cv-ketel. Of een andere manier van verwarmen, bijvoorbeeld met een zonneboiler.’

Om de aanpassing te kunnen financieren, overweegt het kabinet gebouwgebonden leningen. Het idee is dat huiseigenaren de investering betalen uit de toekomstige besparingen op hun energiekosten. De lening is niet gekoppeld aan de eigenaar, maar aan de woning. Als de woning met de (al dan niet hybride) warmtepomp wordt verkocht, gaat de lening over op de nieuwe eigenaar. Hiervoor is wel een wetswijziging nodig.

De Vereniging Eigen Huis maakt zich grote zorgen over de kosten voor de consument en vindt ook dat ‘de totale integraliteit’ ontbreekt. ‘Er moet worden gekeken hoe de consument te bewegen is om de beste maatregelen te nemen voor vergroening of verduurzaming van de woning. Dit plan is veel te geïsoleerd,’ aldus een woordvoerder. In sommige gevallen zal het bijvoorbeeld veel meer lonen om de woning beter te isoleren, zegt ze. ‘De consument kan zijn geld maar één keer uitgeven.’

Elektriciteits- en gasgebruik van huishoudens heeft slechts een beperkt aandeel van 12 procent in het Nederlandse energieverbruik, meldde het Compendium voor de Leefomgeving in 2012. Bij verkeer en vervoer gaat het om 15 procent. De industrie heeft met ruim 40 procent het grootste aandeel. Energiebedrijven zelf verbruiken ook ook eens 12 procent.

Huizen verwarmen zonder gascentrales is een illusie, schrijft energiedeskundige Jon van Diepen >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.