vliegbelasting Premium Corner

Voorstel vliegtaks nog deze week bekendgemaakt

04 juli 2018Leestijd: 3 minuten

Financiën heeft in de ‘fiscale vergroeningsbrief’ van afgelopen vrijdag ruim aandacht besteed aan de plannen om vanaf 2021 een vliegtaks te heffen. Op donderdag 5 juli start de internetconsultatie voor de definitieve voorstellen, en kunnen belanghebbenden reageren op de maatregelen.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Uit de bijlage van de fiscale vergroeningsbrief blijkt in elk geval dat de ticketprijzen minder hoeven te worden verhoogd om minimaal 200 miljoen euro op te leveren. Deze minimale opbrengst is opgenomen in het Regeerakkoord.

Het adviesbureau CE Delft heeft berekend dat de tickets voor vluchten binnen Europa tussen de 3,72 en de 3,81 euro duurder worden. De prijs van een intercontinentale vlucht moet met maximaal 21,73 euro stijgen om de opbrengst van 200 miljoen euro te kunnen realiseren.

Bij de eerder door het kabinet genoemde prijsverhogingen voor vliegtickets komt de opbrengst van de vliegtaks aanzienlijk hoger uit, namelijk 357 miljoen euro.

Prijsverhoging met meerdere tariefzones

Er is vooral berekend wat een vliegtaks naar Duits voorbeeld, met drie tariefzones, kost. De prijsverhoging is in Duitsland afhankelijk van de vliegafstand, waarbij een korte-afstandsvlucht het laagste is belast.

In het onderzoek is ook bekeken wat het effect is van het weer invoeren van de in 2009 afgeschafte vliegbelasting. Deze belasting was eigenlijk een stuk goedkoper dan de onderzochte nieuwe varianten, en kende twee tariefzones (A en B). Ticketprijzen hoeven slechts met 4,34 euro (A) en 17,37 euro (B) te stijgen om de beloofde 200 miljoen euro op te leveren.

Uit het onderzoek blijkt overigens ook dat de vliegbelasting ten onrechte is afgeschaft wegens mogelijke negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid. Volgens de onderzoekers leiden vrijwel alle onderzochte varianten juist tot meer werkgelegenheid.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.