‘Terecht dat christelijke bakker homohuwelijk-taart mocht weigeren…’

17 oktober 2018Leestijd: 2 minuten
Taart van homohuwelijk. Foto: ANP.

Een christelijk bakkerskoppel uit Noord-Ierland mocht weigeren een taart te bakken met daarop de tekst ‘Steun het homohuwelijk’. Dat heeft het Britse hooggerechtshof vorige week bepaald nadat de bakker in 2014 het verzoek afwees om een dergelijke taart te bakken.

Homorechtenactivist Gary Lee vroeg het christelijke echtpaar Daniel en Amy McArthur, die samen een bakkerij hebben in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, om onderstaande taart te bakken, met daarop de beeltenis van Bert en Ernie, de zin ‘Support Gay Marriage’ (steun het homohuwelijk) en het logo van homorechtenlobbygroep QueerSpace. Het bakkersechtpaar weigerde dat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens Daniel McArthur is steun aan het homohuwelijk strijdig met wat de Bijbel verkondigt. Zijn bezwaar was naar eigen zeggen niet gericht tegen de geaardheid van de klant, maar om het uitdragen van een boodschap waar hij het mee oneens is. Lee vond dat hij werd gediscrimineerd, en spande diverse rechtszaken aan. Twee rechters in Noord-Ierland gaven hem gelijk, en legden de McArthurs een boete van 500 pond op. Die stapten daarop naar het Britse Supreme Court, dat de bakkers gelijk gaf.

Bakker: uitspraak beschermt vrijheid meningsuiting en gewetensvrijheid

Het hooggerechtshof zei dat het weigeren van een klant omdat die homoseksueel is of het homohuwelijk steunt wel onwettig zou zijn, ‘maar dat is iets anders dan hen dwingen een taart te leveren met een boodschap waarmee zij het hartgrondig oneens waren,’ aldus de voorzitter van het hof. Bakker Daniel McArthur reageerde verheugd, omdat die uitspraak volgens hem ‘de vrijheid van meningsuiting en de gewetensvrijheid voor iedereen beschermt’. Homorechtenactivist Lee is van mening dat de uitkomst van de zaak hem het gevoel geeft een ‘tweederangsburger’ te zijn: ‘Als homoseksuelen hebben we in Noord-Ierland niet dezelfde rechten als in de rest van het Verenigd Koninkrijk.’

Met wie bent u het eens? Zouden ondernemers vanwege het non-discriminatiebeginsel moeten worden gedwongen om een boodschap te verspreiden die tegen hun geweten ingaat, of is het goed dat ze dit mogen weigeren? Praat mee! Onze Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de nieuwe digitale rubriek Reactie van de dag.