Rik Kuethe

Valt taartbakken onder vrijheid van mening?

11 december 2017

Hoe bitter de tranen, vergoten om een bruidstaart, kunnen smaken, leert ons de zaak Masterpiece Cakeshop vs Colorado Civil Commission die dezer dagen dient voor het Hooggerechtshof in Washington en een nieuwe mijlpaal is in de acceptatie van het homohuwelijk.

Wat wil het geval? Op zekere dag in 2012 stappen David Mullins en Charlie Craig de banketbakkerszaak binnen van Jack Phillips in Lakewood, een voorstad van Denver, Colorado. Craig heeft zijn moeder mee genomen om te adviseren over de ‘aankleding’ van de bruidstaart.

Door twee cobra’s gebeten

De banketbakker weigert een taart voor het koppel te maken, met als argument dat zijn geloof een huwelijk tussen twee mannen verbiedt. Door die taart voor hen te bakken, zou hij dat verbod overschrijden en een medeplichtige worden.

Als door twee cobra’s gebeten, verlaten Mullins en Craig de Masterpiece Cakeshop en maken de weigering van Phillips in 2012 aanhangig bij de Colorado Civil Commission. Phillips zou de wettelijke bepalingen van de staat Colorado die discriminatie, onder meer op grond van seksuele geaardheid, verbieden geweld hebben aangedaan. De banketbakker voert naast zijn bezwaren van religieuze aard nu ook nog aan dat het bakken van een bruidstaart een artistieke creatie is die door de vrijheid van meningsuiting, zoals omschreven in het Eerste Amendement op de Grondwet, wordt beschermd.

Andere banketbakkers

Phillips voert aan dat hij niet kan worden gedwongen om denkbeelden uit te dragen waar hij niets voor voelt. En dat er bovendien 25 andere banketbakkers in de stad zijn waar Mullins en Craig wél terecht kunnen.

Weigering moet volgens de Grondwet wel om een soort creatie gaan. Een winkelier in huishoudelijke artikelen kan twee homo’s niet de aankoop van een afdruiprekje voor de vaatwas weigeren op de grond dat hij nu eenmaal niet aan homoseksuelen levert.

Als de opperrechters de banketbakker in het gelijk zullen stellen, dan zijn de anti-discriminatie-bepalingen van Colorado op dit punt niet veel waard. Maar dat is juist waar de achterhoede die zich nog steeds niet met het homohuwelijk kan verenigen op uit is.

Dinsdag 12 december buigt het Hooggerechtshof zich over de zaak van de drie mannen en een bruidstaart.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.