Het Hooggerechtshof en de dappere bakker

06 juni 2018

Amerikaanse opperrechters stellen klagend homostel in het ongelijk in een opmerkelijke en fundamentele kwestie over de vrijheid van religie en de vrijheid van meningsuiting.

Dat  de versiering van een bruidstaart tot menselijk verdriet en zelfs tot een zaak voor het Hooggerechtshof kan leiden, bewijst het verhaal van Jack Philips. Hij is banketbakker, eigenaar van de Masterpiece Cakeshop en een diepgelovig christen in Lakewood, een voorstad van Denver, Colorado.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Geloof Philips verbiedt huwelijk tussen twee mannen

Op een dag in het jaar 2012 kwam het stel Dave Mullins en Charlie Craig (die zijn moeder had meegenomen) zijn zaak binnen met de vraag of Philips een bruidstaart wilde maken voor hun op handen zijnde huwelijk. (Zie ook deze blog over dit onderwerp).

Philips weigerde beleefd: zijn geloof verbiedt een huwelijk tussen twee mannen en door de opdracht aan te nemen, zou hij dat verbod overschrijden. Mullins en Craig stapten naar de rechter, Philips beriep zich op de vrijheid van meningsuiting. Zijn bruidstaarten vormen artistieke kunstwerken, en vallen daardoor onder zijn recht op vrije uiting van mening, aan wie hij ze wel of niet levert is een expressie van zijn religieuze gevoelens. Als Mullins en Craig om een half gesneden bruin hadden gevraagd, had hij niet kunnen weigeren.

Anti-religieus vooroordeel van de rechters

De Colorado Civil Rights Commission stelde de dappere banketbakker in het ongelijk. Het hoogste hof van de staat Colorado deed dat ook.

Het Hooggerechtshof in Washington oordeelde deze week juist in het voordeel van Philips. Jammer genoeg ging het Hof op de kernvraag of de uitmonstering van een bruidstaart onder het Eerste Amendement valt voorbij. De opperrechters waren van mening dat meerdere leden van de Colorado Civil Rights Commission een anti-religieus vooroordeel aan de dag hadden gelegd.

Deze smet op de trouwdag van het homopaar moet overigens destijds te dragen zijn geweest; in Lakewood zijn 26 andere banketbakkers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.