sport

Louis van Geniaal: keeperswissel Oranje gaat de wereld over

06 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Nooit eerder zagen we op een WK-eindronde een verse doelman vlak voor de strafschoppenserie het veld binnenkomen. Media wereldwijd roemen de meesterzet van bondscoach Louis van Gaal.

‘Strafschoppenkiller in het veld gebracht: Louis van Genial,’ schrijft de Duitse krant Bild over de actie van Van Gaal.

De krant merkt op dat keeper Tim Krul in de Premier League maar twee van de twintig strafschoppen pakte. ‘En toch werd hij de held door als een beer twee strafschoppen tegen te houden,’ schrijft de krant.

Dappere beslissing

Het Match of the Day-team van de Britse nieuwszender BBC sprak bewonderende woorden over de late keeperswissel. ‘Zoiets heb ik nog nooit gezien,’ zei Gary Lineker. ‘Het is zelfs een beetje beledigend, voor Jasper Cillessen, maar Van Gaal is een vastberaden en zeker persoon. Dit was een hele dappere beslissing,’ vervolgde Lineker.

‘Hier word je voor betaald als manager,’ sprak voormalig Newcastle United-spits Alan Shearer. ‘Je moet als trainer grote beslissingen nemen en dit was een enorme beslissing die goed, maar ook slecht kon uitpakken.’

Genie

‘Van Gaal is gek, of misschien een visionair, maar zonder twijfel een genie,’ schrijft de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport.

‘Toen we de reservekeeper in de verlenging zagen warmlopen dachten velen het slechtste over de coach van Oranje. Alleen hij is zo gek om zoiets te doen.’ De sportkrant weet zeker dat zoiets op een WK nog nooit is voorgekomen. ‘Maar het mooiste punt van deze krankzinnige gebeurtenis was dat het op een wonderbaarlijke manier heeft uitgepakt: Krul pakte twee strafschoppen en Holland staat in de halve finale.’

Gevochten als kampioenen

Begrijpelijkerwijs was er in de Costa Ricaanse media wat minder sympathie voor de actie van Oranje. Sportkrant Al Dia richt zich vooral op de prestaties van de eigen ploeg.

‘We hebben gevochten als kampioenen,’ schrijft de krant. ‘Vanaf nu zal Brazilië, het land van het voetbal, Costa Rica niet langer zien als dat eilandje maar als een natie die het respect van de wereld verdient.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.