FIFA legt omstreden regelwijziging WK-loting uit

06 december 2013Leestijd: 2 minuten

De FIFA heeft KNVB-directeur betaald voetbal Bert van Oostveen uitgelegd waarom Frankrijk bij de WK-loting wordt bevoordeeld. De FIFA zegt de loting met de regelwijziging ‘eerlijker’ te hebben gemaakt.

Dat laat Van Oostveen vrijdag weten via Twitter.

‘Verschil in ranking tussen Europese landen is minder groot dan in 2006. Daarom vindt FIFA een loting nu eerlijker,’ zegt Van Oostveen.

2006

In 2006 werd Servië & Montenegro als laagst geplaatst Europees land uit de pot met de andere Europese landen gehaald. Dit is een groot nadeel omdat je dan zowel bij een groepshoofd (de sterkste landen) als een Europees land (traditioneel sterke landen) in de poule terecht zult komen. Dit gebeurde ook. Servië & Montenegro kwam bij Nederland, Argentinië en Ivoorkust in de poule.

Omdat Frankrijk deze keer het laagst geplaatste Europese land was, zou het een zelfde behandeling moeten krijgen. Maar de FIFA vindt het puntverschil tussen Frankrijk en de andere landen te klein en heeft daarom besloten dat uit alle negen Europese landen nu een ongelukkige moet worden gepikt in een voorloting. Dit kan dus ook Nederland zijn.

Groepshoofd

Mocht dit gebeuren, is dat extra wrang voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal. Nederland werd op een paar punten verschil met Zwitserland geen groepshoofd. Gek genoeg vindt de FIFA van de Zwitserse president Sepp Blatter het minieme verschil tussen Zwitserland en Nederland hier opeens geen enkel probleem.

Het is niet de eerste dubieuze beslissing van de FIFA-president. De Zwitser wordt samen met zijn organisatie al jaren beschuldigd van criminele activiteiten als omkoping, fraude en corruptie. De KNVB heeft vooralsnog geen acties tegen de FIFA aangekondigd.

De loting wordt vrijdag rond 17.00 Nederlandse tijd door de NOS uitgezonden.