KNVB vraagt FIFA opheldering over wijziging regels WK-loting

04 december 2013Leestijd: 2 minuten

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) wil uitleg van de FIFA over het op het allerlaatste moment wijzigen van de spelregels van de loting voor het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië komende zomer. De regelwijziging pakt vooral voor Frankrijk zeer gunstig uit.

Dat laat directeur betaald voetbal bij de KNVB Bert van Oostveen weten aan de NOS.

Verrast

Van Oostveen zegt verrast te zijn dat de procedure van de WK-loting is aangepast. ‘Wij gingen ervan uit dat het laagst geklasseerde Europese land, Frankrijk, in pot 2 zou zitten. De FIFA heeft besloten daarvan af te wijken. Wij willen graag weten waarom ze dat gedaan hebben en wat de waarde van de wereldranglijst nog is bij het bepalen van de pottenindeling,’ zegt Van Oostveen.

Volgens de oude regels zou Frankrijk als laagst geklasseerd Europees land in de pot 2 met Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen worden geplaatst. Dit zou inhouden dat de Fransen een van de groepshoofden als Brazilië, Argentinië en Uruguay maar ook Europese toppers als Italië en Engeland kon treffen.

Voorloting

Maar de FIFA heeft besloten om de Fransen gewoon in pot 4 bij de Europese landen te plaatsen. Omdat die pot één land te veel bevat, zal met een voorloting één van die landen naar pot 2 worden gezet.

Dat kan dus ook Nederland worden. De KNVB wil daarom weten waarom de FIFA deze voor Frankrijk zeer gunstige regelwijziging heeft doorgevoerd. De loting heeft vrijdag plaats in het Braziliaanse Costa do Sauipe en zal om 17.00 uur in Nederland worden uitgezonden.