politiek

Meerderheid Tweede Kamer staat achter Amerikaanse aanval Irak

08 augustus 2014

Binnen de Tweede Kamer heerst voor een groot deel consensus over de Amerikaanse luchtaanvallen op IS(IS)-doelen in Noord-Irak. Regeringspartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen CDA, PVV en VoorNederland steunen de acties van de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit een rondgang langs de Tweede Kamerfracties.

Hartverscheurende beelden

Regeringspartijen VVD en PvdA staan achter de aanval. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes wijst op de ‘hartverscheurende beelden van hoe de barbaarse terreurbeweging kwetsbare minderheden opjaagt, vermoordt en met uitroeiing bedreigt.’

Het Kamerlid is blij dat de Amerikanen proberen te voorkomen dat IS(IS) een aantal strategische locaties in handen te krijgt. ‘De internationale gemeenschap moet hen daarin steunen’.

Geweld nodig

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is er geweld nodig om de met genocide bedreigde bevolking van Irak, zoals jezidi’s en christenen, te beschermen tegen de terroristische organisatie IS. ‘Dat maakt het in de internationale rechtsorde gepast dat de Verenigde Staten ingrijpen’, stelde hij.

Ook PVV-leider Geert Wilders steunt de luchtaanval. ‘Van mij mogen ze die hele terreurclub meteen platbombarderen.’ Fractievoorzitter Louis Bontes van VoorNederland (VNL) vindt het ‘geweldig’ dat de Amerikanen de aanval hebben geopend op de terroristen van ISIS. ‘Daar hebben de jezidi’s meer aan dan aan de grondrechten van Timmermans’, twitterde hij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.