buitenland

Een kijkje in de gewelddadige wereld van ISIS-extremisten

08 augustus 2014

Een jaar geleden had bijna niemand van ISIS gehoord, maar sinds de laatste maanden is het een naam die iedereen kent. Toch zien we weinig beelden van deze islamitische extremisten.

ISIS geeft soms zelf beelden vrij van hun gruwelijke daden in Irak en Syrië, maar vanwege het grote gevaar komen weinig journalisten bij de terroristen in de buurt. Toch is het Vice News gelukt om ISIS te volgen.

Wapens

ISIS, een extremistische soennitische groep, noemt zichzelf inmiddels simpelweg IS, Islamitische Staat. De groep heeft een kalifaat, een islamitische staat uitgeroepen, met Abu Bakr al-Baghdadi als kalif ofwel leider.

De afgelopen maanden heeft ISIS een snelle opmars gemaakt in Irak, waar religieuze minderheden niet meer veilig zijn. Ze bezitten gestolen Amerikaanse wapens en willen overal de strengste vorm van de islamitische wetgeving sharia invoeren.

De daden van ISIS zijn zo gruwelijk dat zelf Al-Qa’ida-leider Ayman al-Zawahiri zijn afkeer heeft laten blijken van de wreedheid waarmee ISIS afrekent met tegenstanders. Hij werd daarvoor uitgelachen door Baghdadi en jonge leden van ISIS. Zij zien Zawahiri als een oude man die niet is meegegaan met zijn tijd.

Kinderen

Richt Al-Qa’ida zich vooral op aanslagen op het Westen, ISIS richt zich meer op de verdrijving van ‘on-islamitische regimes’ in de eigen regio. Onder meer christenen en jezidi’s zijn hun leven niet meer veilig. ISIS is ook actief in Syrië waar de hoofdstad van het kalifaat ligt, de stad Raqqa.

In het eerste deel van de vijfdelige VICE-reeks is te zien dat ISIS veel sympathisanten heeft, en zelfs jongere kinderen zich willen aansluiten. Verslaggever Medyan Dairieh is in Raqqa en ziet de strijd tussen ISIS-terroristen en het Syrische leger.

Bekijk hier het eerste deel:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.