buitenland

Amerika bombardeert ISIS-terroristen in Noord-Irak

08 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Amerika heeft luchtaanvallen uitgevoerd op ISIS-doelen in het noorden van Irak. De Amerikanen zeggen eigen troepen en minderheden in de regio te willen beschermen.

Defensie-woordvoerder admiraal John Kirby maakte de aanvallen wereldwijd via Twitter.

Artillerie

De Amerikanen voerden precisie-aanvallen uit op artillerie van de islamistische strijders nabij Arbil. De luchtmacht maakt gebruik van bommen die dankzij lasertechnologie zeer nauwkeurig hun doelen kunnen raken.

Arbil is de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Er wonen 1,5 miljoen mensen, onder wie veel westerse burgers die in de olie-industrie werken. Obama zegt met de aanvallen de Amerikanen in die stad te beschermen tegen de terroristen.

Obama

De stad wordt beschermd door de Koerdische Peshmerga-strijders maar de Amerikaanse president Barack Obama wilde het zekere voor het onzeker nemen. Donderdagavond gaf hij opdracht tot de luchtaanvallen.

‘Als we in een situatie verzeild raken waarin onschuldige mensen worden bedreigd met vreselijk geweld, hebben we een mandaat van de Iraakse regering om in te grijpen’, zei de president.

Retoriek

Daarnaast is de luchtsteun bedoeld om de honderdduizenden vluchtelingen in de regio te beschermmen tegen de ISIS-terroristen. Zo willen de Amerikanen voorkomen dat de Jezidi’s, die het Sinjar-gebergte in zijn gevlucht, worden afgeslacht door moslimradicalen. Er worden voedselpakketten gedropt in de hoop sterfte door honger en dorst te voorkomen.

Met de luchtaanvallen raakt Amerika wederom direct betrokken bij de conflicten in Irak. ISIS zal de aanvallen zeker gebruiken in de retoriek over Amerikaanse inmenging in de regio om hun volgelingen nog verder op te hitsen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.