politiek

‘VVD aan het bemiddelen om oppositie binnenboord te houden’

13 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De verhoudingen tussen PvdA-leider Diederik Samsom en de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP staan al langer onder druk. Achter de schermen is zijn VVD-collega Halbe Zijlstra al maanden bezig om te bemiddelen.

Ingewijden zeggen donderdag in De Telegraaf dat het Zijlstra was die de ChristenUnie en SGP tijdens het spionagedebat ‘binnenboord wist te houden’.

Temperament

Volgens de bronnen moet Zijlstra geregeld zendingswerk verrichten om de verhoudingen tussen de ‘gedoogpartijen’ en de PvdA te herstellen. Het ‘temperament’ van Samsom zou een goede samenwerking met de partijen in de weg staan.

Hoewel ChristenUnie en SGP niet voor de door D66 ingediende motie van wantrouwen stemden, zeggen de partijen wel dat minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) door het oog van de naald is gekropen.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers zegt dat zijn partij ‘heel dicht bij’ steun van de motie was. Samsom had beter achter de schermen meer kunnen betekenen voor Plasterk, in plaats van achteraf ‘te mekkeren’, zo klinkt het bij de SGP.

Excuses

Na afloop van het debat woensdag zei Samsom dat hij het ‘volstrekt onbegrijpelijk’ vond dat D66 alsnog een motie van wantrouwen indiende tegen Plasterk. Het debat zou geen aanleiding voor de motie hebben gegeven, omdat Plasterk reeds zijn excuses had aangeboden en een verklaring had gegeven.

Pechtold zei op zijn beurt dat zijn partij een andere afweging heeft gemaakt. ‘Dat roept emoties op en dat begrijp ik persoonlijk wel na zo’n lang debat, diep in de nacht.’

Ingewijden zeiden woensdag dat Pechtold en Samsom een ‘goed gesprek‘ hebben gehad. Donderdag zouden ze nog eens samen gaan zitten om de onderlinge verhoudingen te herstellen.

Volg Shari Deira op Twitter

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.