politiek

Proef gemeenten met participatieverklaring migranten

20 december 2013Leestijd: 1 minuut

Het participatiecontract dat minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) wilde voorleggen aan nieuwkomers wordt een verklaring. Het contract was juridisch niet haalbaar. Zestien gemeenten beginnen 1 januari met een proef.

Het is de bedoeling dat met de verklaring migranten te verwelkomen, informeren en bekend te maken met de Nederlandse rechten en plichten, schrijft Asscher in een brief aan de Tweede Kamer.

Plichten

Een soortgelijke verklaring bestaat al in verschillende andere Europese landen. Asscher schrijft dat vooral de Deense, Franse en Zwitserse voorbeelden aanknopingspunten geven ‘voor een participatieverklaring waarin rechten en plichten zijn opgenomen’.

Het is juridisch niet mogelijk om nieuwkomers te verplichten de verklaring te ondertekenen. Asscher gaat dan ook op zoek naar een manier die ervoor zorgt dat het document niet iets vrijblijvends wordt.

De verklaring richt zich vooral op huwelijks- en gezinsmigranten, vluchtelingen, EU-arbeidsmigranten en migranten uit Turkije en de voormalige Antillen.

Problemen

Vanaf 1 januari mogen ook Roemenen en Bulgaren zonder arbeidsvergunning werken in Nederland. De minister wil nieuwe integratieproblemen voorkomen en participatieverklaring moet daarbij helpen.

Vooral gemeenten die veel Oost-Europeanen ontvangen doen mee met de proef. Het gaat onder meer om: Venray, Westland en Zundert, maar ook grote steden als Amsterdam en Rotterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.