nederland

Ambassadeur: angsten over komst Roemenen ongegrond

08 december 2013Leestijd: 2 minuten

De Roemeense ambassadeur Ireny Comaroschi verwacht geen massale toestroom van Roemenen naar Nederland vanaf 1 januari. Ze begrijpt de angsten van Nederlanders, maar ze zijn niet gegrond.

De Roemenen die komen, proberen altijd te integreren, zei Comaroschi zondag in televisieprogramma Buitenhof. Bovendien lopen de schattingen over de komst van Roemenen naar Nederland uiteen.

Criminaliteit

Volgens Comaroschi zijn de Roemenen die hun land verlaten hoogopgeleid en bereid te integreren. Ze begrijpt de zorgen die leven over criminaliteit. Ze vindt dan ook dat op Europees en nationaal niveau alles moet worden gedaan om grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.

De ambassadeur zegt dat Nederland de twee zaken, hoogopgeleide Roemenen en Roemeense criminelen, los van elkaar moet zien.

Werken

Vanaf 1 januari hebben Bulgaarse en Roemeense burgers geen werkvergunning meer nodig om te werken in andere landen van de Europese Unie. Diverse politici en hoogleraren vrezen een enorme toestroom van Roemenen en Bulgaren.

Uit een opinieonderzoek blijkt dat 80 procent van de Nederlanders vindt dat Roemenen en Bulgaren niet zomaar mogen werken in ons land.

Sociale zekerheid

Comaroschi is het niet eens met het voorstel van de Britse premier David Cameron. Hij stelde eind november voor om migranten uit de Europese Unie de eerste periode na hun komst uit te sluiten van sociale zekerheid.

‘Niemand mag de sociale zekerheid misbruiken,’ zegt Comaroschi. ‘Maar alle Europese burgers hebben dezelfde rechten. Wij moeten bij onze Europese waarden blijven en niemand discrimineren. Er zijn geen eerste- en tweederangsburgers in de Europese Unie.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.