EenVandaag roept Geert Wilders uit tot politicus van het jaar

16 december 2013Leestijd: 2 minuten

Het EenVandaag-panel heeft Geert Wilders uitgeroepen tot politicus van het jaar. De PVV-leider liet Jeroen Dijsselbloem (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP) en Frans Timmermans (PvdA) achter zich.

Dat maakte EenVandaag (TROS, AVRO) maandag bekend in een live-uitzending vanuit Den Haag. Wilders noemt het ‘geweldig’ dat hij de eretitel nogmaals heeft gewonnen.

Kritiek op Van Miltenburg

In diezelfde uitzending gaf Wilders toe dat hij een van de acht fractievoorzitters was die dit weekend forse kritiek uitten op Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. De uitspraak ‘Ze is totaal ongeschikt. Eerst werd ik boos op haar, nu heb ik medelijden,’ kwam uit zijn mond.

Ongeveer 35.000 kijkers brachten hun stem uit voor de jaarlijkse verkiezing. Wilders werd door hen vooral geprezen op zijn kritiek op het kabinet en op de Europese Unie. Opvallend detail is dat onder jonge stemmers D66-leider Alexander Pechtold, die in 2009 de populairste was, meer stemmen kreeg dan Wilders.

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Wilders de verkiezing bij EenVandaag wint. In 2010, toen de PVV een monsterzege behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen, werd hij ook al tot politicus van het jaar uitgeroepen.

Vorig jaar was Diederik Samsom de populairste politicus, het jaar daarvoor kreeg SP-leider Emile Roemer de meeste stemmen.

Haagse pers

De parlementaire pers gooide het maandag over een andere boeg. Verslaggevers riepen maandag minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) uit tot de beste politicus van 2013. Hij werd ‘koelbloedig’, ‘intelligent’ en ‘evenwichtig’ genoemd.

GroenLinks-leider Bram van Ojik werd uitgeroepen tot politiek talent van het jaar. Haagse journalisten vinden dat hij zijn partij  weer wat ‘smoel’ heeft gegeven.