Ruth Peetoom: CDA moet niet evangeliseren

04 april 2013Leestijd: 2 minuten

CDA-voorzitter Ruth Peetoom wil het religieuze karakter van haar partij niet al te sterk benadrukken. In een interview met Elsevier noemt ze het CDA ‘een volkspartij die staat voor het algemeen belang en zorgt voor gewone mensen’.

Peetoom is nu twee jaar CDA-voorzitter, en is ook predikant. Katholieke CDA’ers verdachten haar ervan een links-evangelische koers te willen varen.

Katholiek

Binnenskamers was er een controverse met ‘tussenpaus’ en toenmalig vicepremier Maxime Verhagen. Hans Hillen, indertijd minister van Defensie en spreekbuis van de rechtervleugel, klaagde vorige zomer nog dat het CDA de aansluiting met de katholieke levenshouding compleet had verloren.

Limburgse katholieken zeiden het CDA niet meer te begrijpen sinds Peetoom voorzitter is: ‘Een vrouwelijke pastoor die ook nog Peetoom heet…’

Toekomst

Peetoom zet in Elsevier echter het beeld neer van een pragmatische middenpartij, die voor iedereen toegankelijk is.

Op de vraag of het CDA moet evangeliseren, zegt ze: ‘Onze idealen zijn verbonden met het gewone leven. Mensen zijn bang voor hun pensioenen, de zorg, de toekomst van hun kinderen.’ Ook hamert zij op de scheiding tussen kerk en staat.

Val

Peetoom is optimistisch over de groeikansen van het CDA, ofschoon de partij in de peilingen vooralsnog niet profiteert van de val in de kiezersgunst die VVD en PvdA maken.

Elsevier beschrijft deze week hoe het CDA zich vanuit de oppositie voorbereidt op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014: soms wel verbale, maar nooit feitelijke steun voor het kabinet Rutte.

Vluchtheuvel

De regeringspartijen verkeren in mineur. Protestpartijen als 50Plus en PVV doen in het geheel niet of in slechts twee steden mee aan de lokale verkiezingen. Veel CDA’ers denken dat hun partij volgend jaar, net als in 2002, een electorale vluchtheuvel vormt.

Voor veel kiezers is een middenpartij met een sterk protestants-christelijk karakter echter geen optie. Door haar opmerkingen verlaagt Peetoom in die drempel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.