Asscher: ook immigranten uit EU moeten inburgeren

20 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken wil dat immigranten uit de Europese Unie (EU), Turkije en de voormalige Antillen ook gaan inburgeren. Zij moeten snel de basisbeginselen van de Nederlandse samenleving eigen maken.

Dat schrijft minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer. Immigranten uit de EU, Turkije en de voormalige Antillen vallen momenteel niet onder de Wet inburgering.

Problemen

Asscher wil in overleg met de gemeenten een aanpak ontwikkelen voor zijn voorstel. Hij denkt aan een zogeheten participatiecontract met alle nieuwkomers. Verder wil Asscher de inburgeringseisen voor immigranten van buiten de EU aanscherpen.

Het is ‘zorgwekkend dat de integratie in sociaal-cultureel opzicht hapert’, schrijft Asscher. Voor veel immigranten van Turkse of Marokkaanse afkomst is Nederland nog steeds een vreemd land.

Hij wijst ook op problemen als de oververtegenwoordiging van Marokkanen en Antilianen in de criminaliteit, lage arbeidsparticipatie en taalachterstand. Tegen de Volkskrant zegt Asscher dat hij een ‘hartelijk en liefdevol’ maar ook ‘streng en duidelijk’ immigratiebeleid wil.

Stabiliteit

Asscher kan zich voorstellen dat veel Nederlanders zich afvragen of de islamitische levenswijze wel is te verenigen met de westerse. Hij begrijpt dat burgers de islam door de radicalisering als bedreiging zijn gaan ervaren, maar hij vindt dat ook zorgelijk. Dat bedreigt de stabiliteit in de samenleving.

Minister Asscher wijst verder op de integratieproblemen door immigratie van Oost-Europeanen. Die zal toenemen als volgend jaar ook Roemenen en Bulgaren in Nederland mogen werken. Er is daarom een ‘restrictief migratiebeleid’ nodig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.