politiek

Verhagen heeft spijt van samenwerking met PVV

21 december 2012Leestijd: 2 minuten

Voormalig CDA-minister Maxime Verhagen zegt een inschattingsfout te hebben gemaakt door met de PVV als gedoogpartij te regeren. Wel wijst hij erop dat oud-CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier de kans hebben gekregen niet met de partij van Geert Wilders in zee gaan.

‘Ik heb verkeerd ingeschat dat de gedoogconstructie zou worden uitgelegd als één regering met de PVV,’ zegt Verhagen in een interview met de Volkskrant.

Het CDA verloor na de samenwerking met de PVV bij de Kamerverkiezingen acht zetels. Veel linkse gereformeerde CDA-kiezers waren boos over de richting van hun partij. Het CDA heeft nu nog dertien zetels in het parlement.

Scheiding

‘Ik heb niet voorzien dat de scheiding tussen regeren en gedogen onvoldoende zichtbaar zou zijn voor de buitenwacht,’ aldus Verhagen. ‘Dat hebben we onvoldoende kunnen markeren. Dat heb ik onderschat.’

Verhagen was niet alleen verantwoordelijk voor de samenwerking met de PVV, benadrukt hij. De oud-minister heeft vooraf gepraat met de ‘dissidente’ Kamerleden Ferrier en Koppejan.

Pact met de duivel

‘Ik vroeg hen: Wat doen we, gaan we door of zijn we toch tegen? Dat was een invitatie van mij aan hen, een open deur die ze dicht konden slaan. Ik dacht: die zeggen nee. Dit was hun moment om te zeggen: Wilders, je hebt je kans gehad. Maar ze zeiden: Oké, ga maar door.’

De CDA’er wast zijn handen in onschuld. ‘Ik heb Koppejan later gevraagd: waarom heb je in godsnaam toen niet gezegd dat ik moest stoppen? Hij zei: Dat heb ik me toen niet zo gerealiseerd. Prima, maar doe dan later niet alsof ík een pact met de duivel heb gesloten.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.