Onno Hoes is verstandig: hij treedt af en begint een rechtszaak

11 december 2014Leestijd: 2 minuten

De wrange ondergang van de burgemeester van Maastricht roept interessante vragen op. Bijvoorbeeld over journalistiek fatsoen en de scheiding tussen privé en politiek.

Albert Verlinde is geschokt en verdrietig. De entertainmentdeskundige stond aan de basis van een programma dat goed scoorde met het in beeld brengen van het gezoen van zich onbespied wanende BN’ers als Georgina Verbaan en Yolanthe Cabau van Kasbergen.

Maar in hetzelfde RTL Boulevard sprak Verlinde woensdagavond zijn leedwezen uit over de politieke ondergang van zijn ex-partner Onno Hoes door geheime camerabeelden.

Onnozel

Het is begrijpelijk dat de burgemeester van Maastricht de eer aan zichzelf heeft gehouden. Hij heeft zichzelf in opspraak gebracht door een seksuele flirt met een jongeman die hem in de val lokte. Het was niet strafbaar wat hij deed. Maar wel in strijd met afspraken met de gemeenteraad die vorig jaar waren gemaakt bij een eerdere toyboy-affaire.

Het was interessant geweest als Hoes toen had gezegd dat een bestuurder niet beoordeeld moet worden op avontuurtjes in de privésfeer. Maar hij toonde zich deemoedig en beloofde beterschap. En trapte vervolgens onnozel in een val.

Misstand

Hoes toont zich nog wel strijdbaar door een juridische procedure te starten tegen PowNews dat de beelden uitzond. Hij heeft gelijk. Uitlokking en het maken van heimelijke opnamen zijn alleen geoorloofd als het publiek belang daarmee aantoonbaar wordt gediend.

En het valt moeilijk vol te houden dat PowNews een ernstige misstand aan de kaak stelde. De stiekem gefilmde Hoes liet zich weliswaar niet heel positief uit over de gemeenteraad, maar het zal moeilijk zijn een bestuurder te vinden die zich buiten het publieke domein nooit eens beklaagt over volksvertegenwoordigers.

Scoringsdrang

Onnogate laat een wrange smaak na. Stiekem hebben we allemaal, even afgezien van Albert Verlinde dan, wel een beetje genoten van de affaire. Het is toch net wat smeuïger nieuws dan een verslag van de problemen bij woningbouwcorporaties.

Maar het is ook zo dat een competente burgemeester nu het veld ruimt na journalistiek uiterst dubieuze berichtgeving over zijn scoringsdrang in de particuliere sfeer. Het zou niet goed zijn als de verslaggeving over politiek steeds meer de trekken van RTL Boulevard gaat vertonen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.