Kabinetscrisis dreigt: ‘Er moet snel een oplossing komen’

17 december 2014Leestijd: 2 minuten

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het nog niet tot een oplossing gekomen, nadat drie PvdA-Senatoren tegen het wetsvoorstel over inperking van de vrije artsenkeuze stemden. Premier Mark Rutte (VVD) benadrukt dat deze er snel moet komen.

In de nacht van dinsdag op woensdag zei Rutte dat het in de politiek belangrijk is dat afspraken worden nagekomen. ‘Op dat punt is duidelijk vandaag iets heel erg misgegaan. Betrokkenen werken nu aan een oplossing en het is belangrijk dat die er komt.’

Oplossing

PvdA-fractieleider Diederik Samsom zei na afloop van urenlang beraad zei dat de twee partijen vandaag verder zullen zoeken naar een oplossing voor de weggestemde zorgwet. Samsom zegt dat er ‘hard wordt gewerkt aan een oplossing. Er is altijd zicht op een oplossing’.

Hoe de oplossing er precies uit moet komen te zien, zegt Samsom niet omdat dat een oplossing niet dichterbij zou brengen. Samsom zegt dat het kabinet niet in gevaar is. ‘Nee, we hebben een probleem dat we nu gaan oplossen en daar werken we hard aan.’

De wet voor inperking van de vrije artsenkeuze en wijziging van zorgpolissen is belangrijk voor het kabinet, omdat er 1 miljard euro mee is gemoeid. VVD en PvdA willen het wetsvoorstel zo aanpassen dat PvdA-Eerste Kamerleden Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst alsnog voor stemmen.

Voorstel

Ter Horst leek dinsdag een oplossing nog af te houden. Ze zei dat het wetsvoorstel wat haar betreft van tafel is, en dat minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) een gewijzigd voorstel door de Tweede Kamer moet loodsen. Daarna kan het pas opnieuw in de Eerste Kamer aan de orde komen.

Schippers zegt dat de afwijzing ‘een heel grote teleurstelling’ is en dat iedereen zich aan de afspraak moet houden.

Duivesteijn en Linthorst waren al van plan tegen het wetsvoorstel te stemmen, en volgens Ter Horst was dat ook bekend bij de PvdA. Dinsdagochtend besloot Ter Horst zich aan te sluiten bij de dissidenten. Coalitiegenoot VVD en ‘gedoogpartijen’ D66, ChristenUnie en SGP houden de PvdA dan ook volledig verantwoordelijk voor deze miskleun, schrijft De Telegraaf.

De Senatoren hebben niet het gevoel dat zij zich niet houden aan afspraken. Zij voelt zich als lid van de Eerste Kamer alleen gebonden aan het verkiezingsprogramma van de PvdA.

Ingewijden verwachten dat als de drie dissidenten niet instemmen met het wetsvoorstel, het kabinet dreigt te vallen. De Senaatsfractie van de PvdA komt vandaag bijeen, Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zijn daarbij.