Turkse PvdA-kiezers stappen over naar partij Kuzu/Öztürk

19 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het overgrote deel van de Turkse Nederlanders die de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen op de PvdA stemden, zullen bij de komende verkiezingen op de nieuwe partij van Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk stemmen. Van álle Turkse Nederlanders ziet een derde een stem op de nieuwe afsplitsing zitten.

Dat blijkt uit een online peiling onder 2.400 Turkse Nederlanders van migrantenzender Demet TV.

Indicatie

De precieze representativiteit van het online panel van de zender is niet te achterhalen, maar de peiling geeft wel een duidelijke indicatie van de manier waarop Turkse Nederlanders naar de nieuwe afgesplitste partij kijken.

Maar liefst 77 procent van de ondervraagde PvdA-stemmers zal in de toekomst voor de partij van Kuzu en Öztürk stemmen. Van alle ondervraagde Turken, PvdA-stemmers en niet-PvdA-stemmers, overweegt een derde op de nieuwe Turkse partij te stemmen.

Ruim 70 procent vindt het goed dat er een nieuwe beweging is opgericht, maar de meeste Turkse Nederlanders hopen wel dat de partij zich op alle Nederlanders zal richten en niet op een specifieke groep. Slechts 3,32 procent vindt dat de partij zich moet richten op Turken in Nederland.

Kuzu populair

De jongere Kuzu, die als gematigder bekendstaat, is het meest populair onder de ondervraagden. Zeker 65 procent zou de stem aan Kuzu toevertrouwen, tegenover 22 procent aan Öztürk.

De zender schat bovendien dat zo’n 5 tot 15 procent Turkse Nederlanders die normaal gesproken de weg naar de stembus niet weten te vinden, bij de volgende verkiezingen wel zullen stemmen.

Duidelijk is in ieder geval dat de affaire de problemen bij de PvdA alleen maar groter heeft gemaakt. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond houden de sociaaldemocraten op dit moment nog maar 11 van de behaalde 38 zetels over.