Teeven waarschuwt opnieuw voor flinke stijging asielzoekers

23 november 2014Leestijd: 2 minuten
''

Op dit moment zijn er nog zo’n 29.000 mensen in asielzoekerscentra verspreid over het land, maar dat aantal zal volgend jaar flink toenemen. De verwachting is dat het aantal asielzoekers dan op 33.000 zal liggen.

Er zijn zelfs schattingen dat dit wel eens op kan lopen tot 40.000 asielzoekers, zei staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) zaterdagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Burgeroorlog

De VVD’er ziet vooral veel mensen uit Syrië komen – 60 procent van alle asielzoekers komt uit dat Arabische land, dat nu al jaren te maken heeft met een burgeroorlog en de opkomst van Islamitische Staat. Volgens Teeven gaat het hier om ‘echte vluchtelingen’ en geen gelukszoekers.

‘Bijna negen miljoen Syriërs zijn op de vlucht. Ze komen ook deze kant op. Dat kun je leuk vinden of niet, maar dat zijn echte vluchtelingen. Ze hebben soms best economische middelen, komen met de vlucht Beiroet-Amsterdam, melden zich bij het aanmeldcentrum. Dit is iets anders,’ zei Teeven vorige week in een interview met weekblad Elsevier.

Verblijfsvergunning

Het is zaak hen een plek te bieden in de opvangplekken. Uitgeprocedeerde asielzoekers ‘die geen recht hebben op opvang’ bezetten volgens de staatssecretaris plekken in asielzoekerscentra voor bijvoorbeeld Syriërs, die zo’n plek harder nodig hebben. Teeven hoopt dat Nederlanders begrip hebben dat er meer van die opvangplekken komen. ‘Soms gaat het mis en soms gaat het goed’, als er in een gemeente een nieuw asielzoekerscentrum komt. En soms is er ook onrust in centra zelf, zoals laatst in het Brabantse Overloon.

Teeven wijst erop dat er nu een flink tekort bestaat aan opvangplekken. De staatssecretaris noemt de steeds langere beslistijden van de Immigratie- en Naturalisatiedienst ook als reden voor het tekort. Asielzoekers moeten langer wachten op de beoordeling of ze een verblijfsvergunning krijgen, waardoor ze langer in een asielzoekerscentrum moeten blijven.

Als ze dan al een verblijfsvergunning krijgen, is het steeds lastiger om via de gemeente aan een huurwoning te komen. ‘Ik vind het wel bijzonder dat gemeenten zich soms meer druk maken over illegalen die opvang moeten krijgen, dan dat gemeenten energie stoppen in de uitstroom van vluchtelingen met een verblijfsvergunning,’ zei Teeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.