Ex-PvdA’ers beginnen beweging waar ‘Nederland naar snakt’

14 november 2014Leestijd: 2 minuten

De opgestapte PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk beginnen hun eigen beweging. Een ‘beweging waar Nederland naar snakt’, laten de twee ex-PvdA’ers vrijdag weten.

Het moet een beweging zijn die is ‘gericht op acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld’, staat op de Facebook-pagina van Kuzu.

Vertrouwen

Hoe de beweging van Kuzu en Öztürk gaat heten en wat ze precies van plan zijn, is nog niet duidelijk. De twee zeggen later met een uitgebreide schriftelijke verklaring te zullen komen.

Kuzu en Öztürk stapten donderdagavond uit de PvdA-fractie na urenlang beraad. Ze uitten eerder openlijk kritiek op de eigen minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in Turkse media. Tijdens het beraad weigerden de twee hun vertrouwen uit te spreken in de PvdA-koers op het gebied van integratie.

Op het besluit van Kuzu en Öztürk om een eigen beweging te beginnen, wordt op Facebook positief gereageerd. ‘De tijd is aangebroken om een partij op te richten die de belangen van Turkse Nederlanders vertegenwoordigt in de Tweede Kamer,’ staat in een reactie.

Anderen zeggen het goed te vinden dat de twee Kamerleden hun rug recht hebben gehouden en wensen hen succes.

Belangen

Naar nu blijkt, was er al langer discussie tussen de Kamerleden en de top van de Partij van de Arbeid. Bronnen rond de PvdA laten aan de NOS weten dat fractieleider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman al enige tijd met Kuzu en Öztürk in gesprek waren.

Kuzu en Öztürk zouden onder meer hebben geëist dat er een Turkse medewerker integratie komt voor de fractie. De situatie escaleerde eerder deze week bij de voorbereiding van het integratiedebat. De twee Kamerleden van Turkse komaf vinden dat Asscher te kritisch is over Turkse organisaties als Milli Görüs.

Ingewijden zeggen dat de fractie lang heeft geprobeerd om Kuzu en Öztürk binnenboord te houden, ook gezien de grote belangen die op het spel stonden. Er zijn nog meer PvdA-Kamerleden van Turkse komaf en dit conflict zou voor ruzie kunnen zorgen binnen de Turkse gemeenschap in ons land.

De spanningen liepen dan ook hoog op tijdens de fractievergadering van donderdagavond. Öztürk zou tegen zijn voormalige PvdA-collega Ahmed Marcouch hebben gezegd: ‘Moge Allah je straffen!’ meldde De Telegraaf.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.