‘De integratie is mislukt en dat is de schuld van de PvdA’

30 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het is niet gelukt om immigranten die na de Tweede Wereldoorlog naar Nederland zijn gekomen te laten integreren in onze maatschappij. Hoofdverantwoordelijken voor de falende integratie is de PvdA en, in mindere mate, VVD en D66.

Dat is het beeld dat ontstaat uit een peiling van Maurice de Hond.

Mislukt

Van de ruim 2.500 ondervraagden vindt 56 procent dat de integratie in grote mate of volledig is mislukt. Het gaat hier hoofdzakelijk om PVV-stemmers (95 procent) en VVD-stemmers (71 procent), maar ook de meeste CDA-stemmers (54 procent) denken negatief over de integratie van buitenlanders in Nederland.

Slechts 14 procent ziet de integratie als een succes. Het zijn vooral stemmers op D66 (29 procent) en PvdA (22 procent) die de positieve kant van integratie zien.

Zondebok

Voor de personen die vinden dat de integratie is mislukt, is er eigenlijk maar één zondebok. Maar liefst 82 procent wijst de sociaaldemocraten aan als hoofdverantwoordelijken voor het integratiefalen. Bijna alle PVV-stemmers (94 procent) vinden dit, maar ook VVD-kiezers (90 procent) en CDA-kiezers (88 procent) zien de PvdA als hoofdschuldige. Opvallend is dat 67 procent van de PvdA-stemmers die vinden dat de integratie is mislukt de eigen partij hier de schuld van geven.

Naast de PvdA legt 46 procent de verantwoordelijkheid bij de VVD, 40 procent bij D66 en 36 procent bij het CDA. Voor 15 procent is de PVV verantwoordelijk voor het mislukken van integratie.

Zetels

In de virtuele zetelverdeling is de PVV met 28 zetels de grootste partij. De partij van Geert Wilders wordt gevolgd door het CDA met 24 zetels, D66 met 23 en de VVD met 21 zetels.

De PvdA, die bij de Tweede Kamerverkiezingen nog 38 zetels haalde, heeft er daar nog 12 virtuele zetels van over.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.