Mediaoverzicht: ‘Energieakkoord is grootste geldverspilling ooit’

18 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Gerenommeerde wetenschappers zeggen in De Telegraaf dat windenergie de belastingbetaler minstens 53 miljard euro gaat kosten. En Henk Krol fraudeerde mogelijk ook met andere subsidies.

  • Het ‘sprookje van de windenergie‘ wordt een aanslag op de koopkracht van iedere Nederlander. Dat stelt een aantal gerenommeerde wetenschappers in De Telegraaf. Ze denken aan minstens 500 euro per huishouden per jaar. Pieter Lukkes, emeritus hoogleraar Economische Geografie heeft het over ‘de grootste verspilling van gemeenschapsgeld ooit’. Lukkes spreekt namens wetenschappers als Kees de Groot, ex-directeur van het Shell-lab Rijswijk, natuurkundige Kees Lepair, econoom Hans Labohm, onderzoeker energie Theo Wolters en de emeritus hoogleraren Frans Sluijter en Ad Verkooijen.  Volgens de wetenschappers gaat het Energieakkoord de belastingbetaler minstens 53 miljard euro kosten. Dat is duidelijk meer dan de 18 miljard waar minister Kamp het over heeft.
  • 50PLUS-Tweede Kamerlid Henk Krol heeft als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Gay Krant veel meer overheidssubsidie ontvangen, zonder dat duidelijk is of dat geld goed is besteed. Het zou gaan om nog eens bijna een kwart miljoen euro, boven op de twee ton die minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) nu terugvordert, zo meldt De Telegraaf. Van de 237.000 euro ontbreekt verantwoording van een accountant: ‘de administratie is zoek. Krol kreeg de subsidies van het ministerie van Onderwijs tussen 2008 en 2011. De aanvragen varieerden van een heruitgave van een boekje over het homohuwelijk tot een magazine over ‘coming out day’. Volgens Peter Derksen, huidig bestuurslid van Stichting Vrienden van de Gay Krant, werd het meeste geld gebruikt voor andere zaken, met name voor de noodlijdende Gay Krant.
  • Het UWV heeft mogelijk de wet overtreden. De uitkeringsinstantie heeft jarenlang bijna exclusief opdrachten verleend aan ICT-leveranciers IBM en Logica voor het bouwen en beheren van de website werk.nl. Dat blijkt uit het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie ICT, dat onderzoek deed naar het falen van grote automatiseringsprojecten bij de Rijksoverheid, zo meldt NRC Handelsblad.
  • Ophef in Britse media rond profvoetballer Ched Evans die zijn celstraf voor het verkrachten van een meisje heeft uitgezeten. Nadat de identiteit van het slachtoffer was uitgelekt werd ze bedreigd door fans van de voetballer. De vrouw zag zich genoodzaakt een andere identiteit aan te nemen en te verhuizen. De voetballer zelf geeft intussen een groot feest om zijn vrijlating te vieren. Zijn club Sheffield United wil de speler gewoon weer terugnemen. Dat veroorzaakt weer commotie waaraan zelfs landelijke politici deelnemen.
  • De in Nepal vermiste Nederlandse vrouwen zijn terecht. Eén van de vrouwen, Telegraaf-medewerker Frederique Dormaar laat dat in een sms-bericht aan haar collega’s weten: ‘Sorry dat we jullie zo hebben laten schrikken. Er was geen mogelijkheid om eerder contact te leggen. We zaten in Italian base camp tijdens het noodweer. Er was heel veel sneeuw en we zagen overal lawines. De dag erna zijn we toch verder getrokken naar glacier camp, maar halverwege zijn we gestrand. We sloegen een kamp op in de sneeuw en hebben de dag daarna opnieuw geprobeerd verder te gaan. Tevergeefs: de situatie was levensgevaarlijk door de smeltende sneeuw. Dat was voor ons een angstig moment. Daarom zijn we toen definitief omgekeerd. Terug in Italian base camp zagen we hoe lijken door helikopter werden opgehaald van de berg: slachtoffers van het noodweer. Erg schokkend. Wij nu al twee dagen aan het afdalen.’