Henk Krol moet tonnen misbruikt subsidiegeld terugbetalen

19 juni 2014Leestijd: 1 minuut

Het ministerie van Onderwijs vordert honderdduizenden euro’s aan uitgekeerd subsidiegeld terug van de stichting Vrienden van de Gay Krant van oud-Tweede Kamerlid Henk Krol. Volgens het ministerie is het ‘volstrekt onduidelijk’ waar het subsidiegeld voor is gebruikt.

Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Subsidies

Het gaat om 300.000 euro aan subsidies die Krol tussen 2008 en 2012 binnenhaalde voor zijn stichting. Het doel was onder meer om een ‘digitale ontmoetingsplek’ voor homoseksuele jongeren te creëren.

Maar Krol kan niet bewijzen dat het geld daar ook daadwerkelijk aan is besteed. Volgens Bussemaker zijn de verantwoordingsstukken ‘niet toereikend’ en kan de accountant geen goedgekeurde controleverklaring afgeven. Het subsidiebedrag is daarom op ‘nihil’ gezet. De ongeveer 300.000 euro aan subsidies zal Krol moeten terugbetalen.

Seksshop

Volgens het AD heeft Krol het subsidiegeld misbruikt om de gaten bij zijn noodlijdende bedrijven, waaronder een seksshop, te dichten. Toen die bedrijven failliet waren, zou hij spookfacturen naar het ministerie hebben gestuurd.

Krol liet eerder weten dat hij hoopt dat ‘die onzin’ eindelijk eens de wereld uit worden gewerkt. Maar dat het om ‘onzin’ gaat, heeft Krol in ieder geval niet kunnen bewijzen. Het ministerie beraadt zich op juridische stappen tegen Krol. Het voormalige Kamerlid zegt in een reactie nu ‘verbaasd’ te zijn over het besluit van het ministerie. ‘Ik heb 25 jaar gestreden voor een goede zaak’, zegt hij.