Kabinet trekt 18 miljard euro uit voor windmolens op zee

19 november 2013Leestijd: 1 minuut

Het kabinet steekt de komende vijftien jaar 18 miljard euro in windmolenparken. Deze subsidie moet ervoor zorgen dat in 2023 de zeeturbines 4.450 megawatt aan energie opwekken.

Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) schrijft dat in antwoord op Kamervragen van zijn eigen partij in de Tweede Kamer.

Vertrouwen

Kamp benadrukt dat het gaat om een maximum van 18 miljard euro en dat daar geen subsidie meer bijkomt. De windenergiesector heeft aangegeven een kostenreductie te kunnen realiseren van 40 procent in 2020.

De minister heeft er alle vertrouwen in dat de sector zich hieraan houdt. Uit een doorrekening van het Energieakkoord blijkt dat het budget voldoende is. Mocht er minder geld nodig zijn, dan wordt het budget aangepast, schrijft Kamp.

Verzetten

Hoewel Kamp denkt dat 18 miljard euro voldoende is, hebben critici berekend dat zeker 19 miljard nodig is voor windmolens op zee. VVD-Kamerlid René Leegte zegt tegen De Telegraaf 18 miljard euro ‘absurd veel geld’ te vinden, maar hij zal zich er niet tegen verzetten.

Coalitiegenoot PvdA is enthousiast over het Energieakkoord. Leegte zegt dat hij zich met de handen gebonden voelt.