Verborgen talent is de sleutel tot versnelde digitale transformatie

Tussen digitalisering en vaardigheden gaapt een kloof: in 2030 zijn in heel Europa 20 miljoen ICT-specialisten nodig. Inclusiviteit en diversiteit moeten opnieuw worden uitgevonden in de werving van talent, zegt Tanuja Randery, Managing Director EMEA van Amazon Web Services (AWS). “Er is aanzienlijke vrouwelijke expertise dat nog niet wordt aangeboord. Als we die verborgen talenten weten te mobiliseren, kunnen we het bedrijfsleven versneld helpen bij hun digitale transformatie.”

Wij zoeken op competentie, niet slechts op het cv

Zoals de klant verandert, zo moet ook de techwereld een spiegel zijn van de samenleving: veelkleurig, inclusief en divers van samenstelling. Toch zijn met name vrouwen nog ondervertegenwoordigd in tech en ICT. Tijdens de coronapandemie daalde de vertegenwoordiging van vrouwen in ICT met 4,2%. Dat staat gelijk aan 54 miljoen banen wereldwijd, die niet (meer) door vrouwen worden ingevuld. Tegelijkertijd lukt het bedrijven niet om de juiste ICT-skills aan te trekken en technologische innovaties bij te benen. Daardoor zal het ze niet lukken om flexibeler te werken, kosten te besparen, sneller te groeien en meer omzet te boeken. Uit onderzoek van AWS blijkt ook, dat maar liefst 79% van bedrijven digitale vaardigheden belangrijk of essentieel vinden.

Tanuja Randery, Managing Director EMEA AWS

“Werkgevers voelen zich niet voorbereid. Ze denken dat de omslag van een analoog naar een digitaal businessmodel moeilijk is en veel investeringen vraagt. Dat is niet zo. Wat nodig is, is een andere mindset en een always on innovation cultuur”, zegt Tanuja Randery. “Digitaliseren is niet alleen een technische uitdaging, het begint met strategie.  Je kunt er ook veel meer mensen voor recruteren, als je maar buiten het traditionele profiel zoekt. Er is sprake van een gender gap. Bij AWS willen we die helpen overbruggen door de volgende generatie talent op te leiden en te inspireren. We hebben rolmodellen nodig die durven te experimenteren en ideëen pluggen. Vrouwen hebben een unieke kans om leiding te geven aan die transformatie. Door vrouwen de ruimte te geven om zich te profileren, kunnen we werkgelegenheid genereren, de economie laten groeien en diversiteit en gelijkheid stimuleren. Bij AWS recruteren we op de algemene capaciteiten en op cultuur – niet alleen op het CV.”

Kansen grijpen

AWS wil de ‘gender en skills gap’ overbruggen

Natuurlijk is enige affiniteit met technologie een pre. Maar je hoeft niet iemand te zijn met een passie voor techniek en gadgets om in ICT te werken, vindt Tanuja. Zij kan daar over meepraten. Tanuja heeft geen technische achtergrond, maar als executive die complexe transformaties heeft aangestuurd bij internationale bedrijven heeft ze veel ervaring opgebouwd met skills uit technologische, telecom- en industriële sectoren. “Het begint allemaal bij nieuwsgierigheid. Ik was altijd nieuwsgierig naar verandering. Mijn vader was als vroege IT-ondernemer reseller van faxapparaten en microfilmapparatuur. Dat was toen een revolutie, ik was erdoor gefascineerd. Ik volgde hem en leerde over technologie. Er liggen overal kansen die anderen laten liggen. Je moet als vrouw risico’s durven aangaan, je hand opsteken en kansen pakken. Zorg ook dat je mensen om je heen verzamelt van wie je kunt leren, die je steunen en aanmoedigen. Voor je het weet heb je een tribe, een carrièreplan en doe je wat je leuk vindt. Dan komt je talent tot volle wasdom. Veel vrouwen zijn onzeker, omdat ze, meer nog dan mannen, alles 100% perfect willen doen. Maar fouten maken mag, je móet juist experimenteren, zeker in een dynamische wereld als de ICT. Bij AWS hebben we Bar Raisers aangesteld: dat zijn interviewers die zeer ervaren zijn en zorgen voor een objectieve blik tijdens het proces.”

Droom najagen

De digitale transformatie vergt niet alleen werkplekbeheerders, migratiespecialisten, business developers of ICT-architecten. Cloud computing heeft ook behoefte aan sales, marketing, legal, HR en finance specialists en meer. AWS streeft ernaar om vóór het jaar 2025 maar liefst 29 miljoen mensen wereldwijd te trainen in cloud skills. Inmiddels hebben al 6 miljoen mensen daarvan de vruchten geplukt. Er zijn verschillende opleidingstrajecten uitgerold om talenten op te leiden en op weg te helpen naar een carrière in tech en ICT. Wereldwijd hebben al 23.000 leerlingen deelgenomen aan het schoolprogramma GetIT. Dit programma geeft jonge studenten, specifiek meisjes van 12 tot en met 15 jaar de kans om zelf apps te ontwikkelen. Dat heeft verrassende apps opgeleverd, die problemen oplossen waarmee scholieren te maken hebben, zoals onder andere recycling, vermindering van voedselverspilling en geestelijke gezondheid. Met GetIT zijn meisjes die een carrière in tech overwegen aangemoedigd om die droom na te jagen. Re/Start, een ander initiatief van AWS, leert jonge vrouwen die geen werk hebben of zich willen omscholen primaire ICT-vaardigheden. “Er zijn ontzettend veel vrouwen die niet weten wat zij in hun mars hebben”, zegt Tanuja. “Hen is nooit verteld dat zij een belangrijke rol kunnen spelen in de technologische innovatie. Wij zoeken naar die verborgen talenten. We roepen ze ook op om hun hand op te steken. Jouw bijdrage kan het verschil maken in de steeds veranderende wereld van de digitalisering.”

Tanuja Randery was keynote speaker op het congres European Women in Technology, 8 en 9 juni 2022. AWS is hoofdsponsor van het jaarlijkse evenement.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Amazon Web Services

Ontwikkelen digitale vaardigheden als sleutel tot bereiken Digital Decade doelen binnen Europa

Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dit geldt niet alleen in de financiële wereld maar gaat ook op voor vaardigheden; wat essentieel was een aantal jaren geleden is niet per definitie belangrijk en nodig in de toekomst. Vroeger gingen we naar school en verwierven we vaardigheden door vervolgopleidingen en werkervaring. Met de […]

Lees verder
Amazon Web Services

Werken in de cloud, de sleutel tot strategisch succes

Kleine tot middelgrote bedrijven omarmen het nieuwe digitale tijdperk. Dat is een goede ontwikkeling voor het mkb, de motor van onze economie. Toch verloopt hun digitale transformatie niet vlekkeloos. Er wordt onder andere nog te weinig gebruikgemaakt van de cloud om strategisch te innoveren. Dat blijkt uit onderzoek van Amazon Web Services (AWS) naar de […]

Lees verder
Amazon Web Services

Cloud Lab wil groeikracht van mkb-ondernemers aanjagen

‘s Werelds meest uitgebreide cloudprovider opent een Cloud Lab in Nederland om het midden- en kleinbedrijf vooruit te helpen. Vanuit de techcampus CupolaXS in Haarlem wil Amazon Web Services (AWS) kleine en middelgrote ondernemers adviseren, inspireren en ondersteunen bij het realiseren van hun ambities. “Het mentorprogramma van Cloud Lab biedt het mkb enorme kansen om […]

Lees verder
Amazon Web Services

YTS werkt samen met AWS om data security in open banking mogelijk te maken

Yolt Technology Services (YTS), de toonaangevende aanbieder van open banking in Europa, vergemakkelijkt de toegang tot open banking-diensten, waaronder directe overboekingen (PIS) en het ophalen van transactiegegevens (AIS) via zijn API-verbinding met een netwerk van banken. Wat is open banking? De open banking-functionaliteit bestaat uit twee belangrijke diensten. De eerste is Account Information Services (AIS). […]

Lees verder