Cloud Lab wil groeikracht van mkb-ondernemers aanjagen

‘s Werelds meest uitgebreide cloudprovider opent een Cloud Lab in Nederland om het midden- en kleinbedrijf vooruit te helpen. Vanuit de techcampus CupolaXS in Haarlem wil Amazon Web Services (AWS) kleine en middelgrote ondernemers adviseren, inspireren en ondersteunen bij het realiseren van hun ambities. “Het mentorprogramma van Cloud Lab biedt het mkb enorme kansen om te groeien en hun business te transformeren”, aldus Mike Rijkers, Managing Director van CupolaXS.

Kosten besparen, innoveren en opschalen

Het mkb is van vitaal belang voor onze economie. Meer dan 70% van de beroepsbevolking werkt bij een mkb-bedrijf. Hoe zij omgaan met digitale innovaties is cruciaal voor het stimuleren van de Nederlandse economie. Het is dan ook belangrijk dat zij in staat worden gesteld om meer te leren over het gebruik van clouddiensten. Het mkb staat voor grote uitdagingen. Door de coronapandemie zijn veel bedrijven niet bij machte geweest om hun doelstellingen te verwezenlijken. Daarnaast bleven investeringen achter, zowel in innovatie als in menselijk kapitaal. “Toch lijkt de economie zich snel te herstellen. Ondernemers tonen aan hoe veerkrachtig en inventief ze zijn, maar dat zorgt ook weer voor nieuwe uitdagingen. Is er bijvoorbeeld genoeg talent?”, aldus Mike Rijkers. “Waar het ze soms ook aan ontbreekt, is dat ze niet de kennis en middelen in huis hebben om technologie optimaal voor hen te laten werken. Je kunt als bedrijf sneller transformeren en versnellen als je digitaal innoveert. De zakelijke en technologische ondersteuning van AWS Cloud Lab kan een vliegwiel zijn voor die groei. Digitalisering in het mkb zorgt voor een hogere productiviteit, is belangrijk voor het succes van die bedrijven en daarmee voor de Nederlandse economie. Wij kijken ernaar uit om vanuit onze techcampus CupolaXS samen met een wereldspeler als AWS de toegang tot kennis, digitale tools en vaardigheden te verbeteren.”

Wat clouddiensten voor jou kunnen betekenen

“Er is een grote groep mkb’ers die niet goed weet wat er allemaal mogelijk is”, zegt Angelina Best van Kampen, Head of SME bij AWS Benelux. “Door een AWS Cloud Lab in CupolaXS te openen kunnen we kennis sneller bijbrengen. We maken het voor het mkb makkelijk om hun digitale innovaties te starten of te versnellen. Voorkennis is niet vereist. Je kunt virtueel of in persoon deelnemen aan technische trainingen, thematische events, certificeringen en peer-to-peer sessies. Je kunt een innovatieworkshop bijwonen over diensten als netwerkbeheer, opslag, rekenkracht en analyse, databases, machine learning en AI. We denken dan groepsgewijs na over je klantvraag en in hoeverre technologie daarin een rol kan spelen. Je kunt architectural review sessies bijwonen, gegeven door AWS solution architects. Daar kom je te weten hoe je clouddiensten inzet voor specifieke cases, workloads en applicaties. Wil je geïnspireerd worden door andere ondernemers, zoals van grote corporates, dan leer je in een Digital Power sessie wat zij hebben geleerd. Je kunt onze professionals ook in één-op-één sessies ontmoeten. Wij hebben een groot netwerk van accountmanagers, bedrijfsontwikkelaars en consultants met kennis van zaken. Wat clouddiensten voor jouw bedrijf betekenen, bepaal je uiteindelijk zelf. Bij AWS Cloud Lab kom je tot verrassende inzichten die je kunnen helpen om je businessmodel te herzien of een kickstart te geven.”

Op- en afschalen met een druk op de knop

AWS streeft ernaar om vóór het jaar 2025 maar liefst 29 miljoen mensen wereldwijd op te leiden in cloud skills. “Wij vinden dat je technologie moet kunnen gebruiken zoals je elektriciteit gebruikt: met een druk op de knop”, aldus Angelina Best van Kampen. “Dat betekent dat je kunt op- en afschalen naar behoefte, zonder contractverplichting. Of je nu je gehele infrastructuur in de cloud wilt onderbrengen of enkel gebruik wil maken van specifieke diensten. Ook als je al een IT-partner hebt die een digitale omgeving heeft ontwikkeld, kan AWS die aan de achterkant ondersteunen en verrijken. AWS Cloud Lab helpt de ondernemer om zijn ideëen tot leven te brengen. Hij krijgt kosteloos onmisbare adviezen. Daarmee zal de ondernemer beter begrijpen hoe hij zijn bedrijfsvoering kan vormgeven en welke stappen hij moet zetten. Het is onze grootste wens dat hij geïnspireerd raakt tijdens die cloud journey en dat we hem hands-on hebben geholpen om oplossingen in de praktijk te brengen.” Volgens Angelina is flexibiliteit het sleutelwoord. “De cloud stelt klanten in staat om met voorsprong te innoveren. Het managen van complexe infrastructuren en datacenters is immers niet nodig. Zo krijgen klanten de tijd om zich op hun waardevolle IT-middelen te focussen, met als doel klantervaringen te verbeteren en applicaties te ontwikkelen waarmee ze zich kunnen onderscheiden. De cloud is dus geen tool, maar een onlosmakelijk onderdeel van de business strategie. Wij gebruiken onze kennis van de technologie om diensten te ontwikkelen, personeel te trainen en bestaande processen te optimaliseren. Dat biedt kostenvoordelen en geeft je de flexibiliteit om de overgang naar de cloud te versnellen.”

AWS Cloud Lab opent in januari 2022 op de techcampus van CupolaXS in Haarlem. Cloud Lab is een community van ondernemers, gemeenten en organisaties, kennisinstellingen en corporates. AWS ondersteunt Nederlandse bedrijven al langer: mkb-bedrijven die AWS al gebruiken om hun bedrijf te laten groeien, zijn onder andere Appeltje Eitje, Ohpen, Onderlinge ’s Gravenhage, TicketSwap en Yuki. Wereldwijd vertrouwen miljoenen klanten, waaronder snel groeiende start-ups, corporates en overheidsorganisaties, op AWS om hun infrastructuur aan te drijven, wendbaar te worden en de kosten te verlagen.

Cupola XS is de techcampus voor digitale kennis, tools en vaardigheden voor mkb-ondernemers en hun medewerkers. Cupola XS trekt jaarlijks een miljoen bezoekers en is gevestigd in de voormalige Koepelgevangenis van Haarlem, waar cultuur, onderwijs en bedrijfsleven samenkomen. Er zetelt een grote verscheidenheid aan innovatieve internationale en lokale bedrijven. Ondernemers krijgen toegang tot een veelzijdig programma, gericht op digitale innovatie en business, vaste en flexibele werkplekken, vergaderruimtes, videoproducties en hybride events. Cupola XS is regionaal gevestigd en wereldwijd bekend onder de slogan ‘Leading digital transformation at SME’s, by example’.

Amazon Web Services opent broedplaats in Haarlem

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Amazon Web Services

Ontwikkelen digitale vaardigheden als sleutel tot bereiken Digital Decade doelen binnen Europa

Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dit geldt niet alleen in de financiële wereld maar gaat ook op voor vaardigheden; wat essentieel was een aantal jaren geleden is niet per definitie belangrijk en nodig in de toekomst. Vroeger gingen we naar school en verwierven we vaardigheden door vervolgopleidingen en werkervaring. Met de […]

Lees verder
Amazon Web Services

Verborgen talent is de sleutel tot versnelde digitale transformatie

Tussen digitalisering en vaardigheden gaapt een kloof: in 2030 zijn in heel Europa 20 miljoen ICT-specialisten nodig. Inclusiviteit en diversiteit moeten opnieuw worden uitgevonden in de werving van talent, zegt Tanuja Randery, Managing Director EMEA van Amazon Web Services (AWS). “Er is aanzienlijke vrouwelijke expertise dat nog niet wordt aangeboord. Als we die verborgen talenten […]

Lees verder
Amazon Web Services

Werken in de cloud, de sleutel tot strategisch succes

Kleine tot middelgrote bedrijven omarmen het nieuwe digitale tijdperk. Dat is een goede ontwikkeling voor het mkb, de motor van onze economie. Toch verloopt hun digitale transformatie niet vlekkeloos. Er wordt onder andere nog te weinig gebruikgemaakt van de cloud om strategisch te innoveren. Dat blijkt uit onderzoek van Amazon Web Services (AWS) naar de […]

Lees verder
Amazon Web Services

YTS werkt samen met AWS om data security in open banking mogelijk te maken

Yolt Technology Services (YTS), de toonaangevende aanbieder van open banking in Europa, vergemakkelijkt de toegang tot open banking-diensten, waaronder directe overboekingen (PIS) en het ophalen van transactiegegevens (AIS) via zijn API-verbinding met een netwerk van banken. Wat is open banking? De open banking-functionaliteit bestaat uit twee belangrijke diensten. De eerste is Account Information Services (AIS). […]

Lees verder