Premium Lock Nederlandse elite is karikatuur geworden van het Franse Ancien Régime

06 augustus 2022Leestijd: 4 minuten
Een omgekeerde Nederlandse vlag met boerenzakdoek. Foto: Kim van Dam/HH/ANP

Terwijl wereldwijd grote panelen verschuiven, komt de elite van Nederland in opstand tegen het volk, schrijft Zihni Özdil.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Een bankier en progressieve D66’er die te midden van een existentiële klimaatcrisis oppert om voor elk individu een persoonlijk CO2-budget in te stellen. Een budget dat je dan kunt verkopen op een beurs die, geheel toevallig, door een bank zal worden gerund. Lekker de verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis privatiseren en overhevelen naar de burgers. Een groter cadeau voor de fossiele industrie is er niet.

Bijkomend ‘voordeel’: types als de D66-bankier in kwestie kunnen dan ongestoord hun luxe leventje voortzetten. Ze kan extra CO2-budget inkopen bij een hardwerkende pakketbezorger die de huur niet meer kan betalen. Net als het Franse Ancien Régime rond 1780 met een belastingverhoging de arme boeren liet opdraaien voor hun luxe leventje.

Kaag blijft muisstil over hoe ze haar eigen volk gaat helpen

Een progressieve D66-minister van Financiën die te midden van een enorme inflatiecrisis, in een land waar de armen zowat de grootste lasten van die crisis dragen, volstrekt muisstil blijft over hoe ze haar eigen volk gaat helpen.

Maar wel een tweet de wereld in stuurt over dat ze hoopt dat Beiroet in Libanon weer zal herrijzen.

Een tweet vergezeld van een foto van haarzelf in een T-shirt, zo’n lelijke ‘doe maar gewoon’ housebroek en sneakers. Dat de inwoners van Beiroet noch de Nederlanders die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen hier iets aan hebben, toont haar naakte wereldvreemdheid. In volle glorie.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Progressieve elite Nederland verliest zich in uitschelden van het volk

In zijn roemruchte vertaling van Alexis de Tocquevilles meesterwerk over het Franse Ancien Régime schrijft drs. Berend Sommer de gedachten van de Franse filosoof zo op:

We moeten erkennen dat er, ook in deze welwillendheid, een diepe verachting bleef bestaan voor de stumpers wier ellende men zo oprecht wilde verlichten, en dat dit een beetje doet denken aan het gevoel van mevrouw Duchâtelet, die volgens de secretaris van Voltaire geen moeite had om zich voor haar personeel te ontkleden, omdat ze niet voldoende bewezen achtte dat bedienden ook mensen waren.

In aanloop naar die Franse Revolutie was er een bruisende Franse progressieve intellectuele elite die de noden van het volk agendeerde.

Maar progressief Nederland verliest zich in het uitschelden van het volk als ‘domrechts’ of ‘boven hun stand levend’. Dat is geen toeval. Het enige land in de wereld waar de adel in opstand komt tegen het volk is Nederland. Ook de letterlijke adel overigens: zo werd de beruchte taart vol poep, pis en zwavelzuur in het gezicht van Pim Fortuyn gegooid door een barones.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.