Premium Lock Kom met polderakkoord: hogere lonen, meer werken

28 juli 2022Leestijd: 3 minuten
FNV demonstreert voor hoger minimumloon. Foto: ANP.

Het is hoog tijd dat Nederland zijn poldertraditie weer afstoft om de grote economische problemen te lijf te gaan. Werkgevers, vakbonden en het kabinet moeten tot een akkoord komen over hogere lonen, meer werken en slimmere belastingen, schrijft Joris Heijn.

Het is al lange tijd angstaanjagend stil in de polder. Ooit geroemd als kracht van de Nederlandse economie – geen verlammende stakingen, maar gewoon met elkaar aan tafel overleggen – lijkt ‘polderen’ nu uit. Werkgevers worden al jaren gebruikt als stelpost om gaten in de begroting te dichten, in plaats van te worden gezien als serieuze gesprekspartner. De krimpende vakbonden spelen ook steeds minder een rol.

Slecht doordacht Pensioenakkoord (2019) laatste grote akkoord

Het laatste grote akkoord dat de Sociaal-Economische Raad (werkgevers, vakbonden en door het kabinet voorgedragen kroonleden) bereikte, dateert alweer uit 2019: het slecht doordachte Pensioen­akkoord. Dat werkgevers en werknemers in het overlegorgaan Stichting van de Arbeid samen met het ­kabinet een sociaal akkoord bereikten, gebeurde alweer negen jaar geleden.

Het is hoog tijd dat vakbonden, werkgevers en het kabinet met elkaar aan tafel gaan zitten met als doel een ambitieus polderakkoord. Een nieuwe versie van het in 1982, dus veertig jaar geleden, gesloten Akkoord van Wassenaar. Of eigenlijk: de omgekeerde versie daarvan.

Het kabinet roept te pas en te onpas dat Nederland moet accepteren dat het ‘collectief armer’ wordt door de energiecrisis en de inflatie. Rationeel klopt dat. Het kabinet moet niet – en kan niet – iedereen blijven compenseren voor de gestegen energierekening. Zeker, voor mensen met een laag inkomen die in ‘energiearmoede’ vervallen, moet iets gebeuren. Maar 17,7 miljoen Nederlanders afschermen van de boze buitenwereld kan simpelweg niet. Enig perspectief bieden is wel nodig.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.