Joris Heijn Premium Corner

Wie durft échte taks op vermogen aan?

06 juli 2022Leestijd: 7 minuten

Heel veel vermogen is in Nederland niet of nauwelijks belast. Wie dat wil veranderen, raakt vooral de middenklasse, niet de rijken.

Schande! 80 procent van al het vermogen in ­Nederland wordt niet of bijna niet belast. De truc? Stop het bijvoorbeeld in een fonds waar je niet bij kunt en de inleg is aftrekbaar van de belasting. Ook hoef je geen belasting te betalen over het opgebouwde vermogen. Als je het geld er ooit uithaalt, betaal je een lager belastingtarief.

Wie wel bij zijn geld wil kunnen, kan de box 3-belasting ontwijken door het ergens te stallen waar de facto een vrijstelling geldt voor de box 3-belasting. Die is oneindig. Je kunt zo miljoenen wegzetten als je wilt.

Nog een slimmigheidje: vastgoed. Over vastgoed betaal je in box 3 al snel 1,35 procent belasting per jaar (onder de 1 miljoen euro). Maar als je aan een paar voorwaarden voldoet, kun je je belasting over vastgoed ook terugbrengen tot jaarlijks zo’n 0,23 procent. Peanuts.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Op deze manieren hebben Nederlanders maar liefst 2.945 miljard euro vermogen fiscaal vriendelijk weggezet. Terwijl er ook Nederlanders zijn die netjes tot 1,71 procent box 3-belasting betalen, of tot 25,8 procent over de winst van hun bedrijf en vervolgens nog eens 26,9 procent als zij die winst aan zichzelf uitkeren.

En nee, met die grote aantallen gaat het niet meer om schimmige offshore-constructies, of een iets te creatieve dorpsaccountant, maar gewoon om de nationale pen­sioenpotten, doodsimpele spaarrekeningen en het eigen huis van miljoenen Nederlanders.

Veel economen: beter om een eigen huis te belasten

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.